Copsychus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Copsychus
Copsychus malabaricus (Shamalijster)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht
Copsychus
Wagler, 1827
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Copsychus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Copsychus is een geslacht van zangvogels uit de familie vliegenvangers (Muscicapidae). De vogels lijken op kleine lijsters.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mannetje heeft een glanzend blauwzwarte kop, nek, schouders, rug en borst. Het onderlichaam is helderwit. De bovenzijde van de staart is zwart met een witte rand. De schouderdekveren en de kleine en middelgrote vleugeldekveren zijn wit. De ogen zijn bruin, de poten zwart en de snavel grijszwart. Het vrouwtje is grijzer. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 18 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten uit dit geslacht komen voor in tropisch Azië van India tot op de Filipijnen. Eén soort echter, de madagaskardayallijster (Copsychus albospecularis) komt voor op het eiland Madagaskar.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het vrouwtje legt vier tot vijf roodbruine of bruingevlekte eieren op een blauwgroene ondergrond. Beide seksen bebroeden de eieren ongeveer twee weken.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgebreid DNA-onderzoek heeft aangetoond dat deze soort nauw verwant is aan de Aziatische (gewone) dayallijster (C. saularis). Samen met Filipijnse dayallijster (C. mindanensis) en de seychellenlijster (C. sechellarum) vormen zij een groep van nauw verwante soorten binnen dit geslacht.[1]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht kent de volgende soorten:[2]