Cor Sporre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Cornelis Johannes Sporre (Bloemendaal, 22 oktober 1910 - Noordzee, 14 november 1941) was een Engelandvaarder uit IJmuiden.

In maart 1941 vertrok Sporre met IJmuidenaar Ab Homburg en Willem de Waard in een vletje met buitenboordmotor naar Engeland. Op 6 september 1941 werden Sporre en Homburg in Brabant gedropt. Homburg ging naar oom Willem Jansen in Delft, waar hij mocht logeren, en Sporre naar oom Martens in IJmuiden, waar deze een sigarenwinkel aan de Oostvest 20 had. Daar betrok hij de zolderkamer. Door verraad werd de sigarenwinkel later betrokken bij het Englandspiel.

Beiden waren door de SOE opgeleid tot geheim agent en hun taak was mensen te zoeken die verzetsactiviteiten wilden plegen en daarna naar Engeland terug te keren. Homburg werd echter opgepakt en naar de Oranjehotel gebracht. Hij ontvluchtte, maar daarna vertrouwde Sporre hem niet meer. Mogelijk werd hij door de Duitsers gebruikt.

Met Wiek Schrage stak Sporre op 13 november 1941 vanaf Camperduin naar Engeland over. Niemand heeft ooit meer van hen gehoord. Naar men aanneemt, zijn zij omgekomen op de Noordzee. Homburg stak later met de Beatrice over met Jo Buizer en Jan de Haas. Hun oversteek slaagde.

Zijn naam staat vermeld op het Hoogovenmonument in de Wenckebachstraat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]