Cor van Stam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burgemeester C. van Stam (1974)

Cornelis (Cor) van Stam (6 januari 1920Annecy, 20 augustus 1995) coördineerde als Cor van de Meer in de Tweede Wereldoorlog het verzet in de Haarlemmermeer. Dat verzet richtte zich in het bijzonder op de plaatsing en verzorging van ruim 3600 onderduikers, onder wie circa 600 Joodse Nederlanders.

Van Stam schreef het boek Wacht binnen de dijken, dat betrekking heeft op het voorkomen van het opblazen van de door de Duitsers ondermijnde Ringdijk rond de Haarlemmermeer. Op 25-jarige leeftijd werd Van Stam gewestelijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten gewest 12: Noord-Holland. Na de oorlog werd Van Stam directeur van het district Noord-Holland van de Stichting 1940-1945. In 1985 werd hij landelijk voorzitter. Hij is ook burgemeester van de Haarlemmermeer geweest van 1973 tot 1983.

Cor van Stam is onderscheiden met de Bronzen Leeuw, uitgereikt door prins Bernhard; hij was Officier in de Orde van Oranje-Nassau; houder van het verzetsherdenkingskruis; hij kreeg samen met zijn vrouw, Trijntje Jansen, in 1990 de hoogste Israëlische onderscheiding, de Yad Vashem. Ook kreeg hij het ereburgerschap van Haarlemmermeer.

Voorganger:
F.Th. Dijckmeester
Burgemeester van Haarlemmermeer
1973 - 1983
Opvolger:
H.A. de Boer
Zie de categorie Cor van Stam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.