Cora van Nieuwenhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cora van Nieuwenhuizen
Global Entrepreneurship Summit (GES), Den Haag 2019
Algemene informatie
Volledige naam Cornelia van Nieuwenhuizen-Wijbenga
Geboren 12 juni 1963
Geboorteplaats Ridderkerk
Functie Minister van Infrastructuur en Waterstaat
Sinds 26 oktober 2017
Partij VVD
Titulatuur drs.
Alma mater Universiteit Utrecht
Politieke functies
1994-2006 Gemeenteraadslid in Oisterwijk
2003-2007 Lid Provinciale Staten van Noord-Brabant
2007-2010 Lid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
2010-2014 Lid Tweede Kamer
2014-2017 Lid Europees Parlement
2017-heden Minister van Infrastructuur en Waterstaat
2021 Minister van Economische Zaken en Klimaat
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Cornelia (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga (Ridderkerk, 12 juni 1963) is een Nederlands politica namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 26 oktober 2017 is zij minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Opleiding en ervaring in het bedrijfsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Van Nieuwenhuizen studeerde sociale geografie aan de Universiteit Utrecht. Zij volgde diverse postdoctorale opleidingen, onder meer Corporate governance aan de Nyenrode Business Universiteit en Strategy, innovation and governance aan de Tilburg University. Zij was van 1987 tot 1991 werkzaam bij Crédit Lyonnais Bank Nederland. Van 1991 tot 2007 werkte zij in de bedrijfsvoering van een dierenartsenpraktijk, en vestigde zich tevens als freelance economisch geografe.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 werd Van Nieuwenhuizen gekozen tot lid van de gemeenteraad van Oisterwijk, wat zij bleef tot 2006. Zij was ook voorzitter van de VVD-fractie in de raad.

Provinciale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2003 tot 2007 was Van Nieuwenhuizen lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en fractievoorzitter van de VVD-fractie. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 werd zij benoemd als lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Zij beheerde de portefeuille Mobiliteit, Infrastructuur, Havenschap Moerdijk, Eindhoven Airport en Toezicht op Waterschappen en Integrale Handhaving.

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond Van Nieuwenhuizen op de 16e plaats, wat voldoende was om gekozen te worden; op 17 juni 2010 werd zij geïnstalleerd. Zij hield zich als Kamerlid met name bezig met Integratie, Asiel en Immigratie. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werd zij, op plaats 13 van de kandidatenlijst, herkozen. In deze periode kreeg zij binnen de VVD-fractie de portefeuille Sociale Zaken; zij was tevens voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën.

Europees Parlement[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 werd Van Nieuwenhuizen, die als tweede was geplaatst op de kandidatenlijst van de VVD, gekozen als lid van het Europees Parlement; als gevolg hiervan verliet zij de Tweede Kamer op 1 juli 2014. In het Europees Parlement maakte zij deel uit van de fractie van ALDE. Zij was lid van de commissies Economie en Monetaire zaken en Industrie, Technologie, Research en Energie, en was vicevoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met India.

Minister[bewerken | brontekst bewerken]

Van Nieuwenhuizen werd op 26 oktober 2017 benoemd tot minister van Infrastructuur en Waterstaat in het op dezelfde datum aantredende kabinet-Rutte III.[1][2] Als gevolg hiervan verliet zij het Europees Parlement.

Op 15 januari 2021 werd zij tevens benoemd tot (demissionair) waarnemend minister van Economische Zaken en Klimaat in verband met het aftreden van Eric Wiebes.[3]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Van Nieuwenhuizen is getrouwd met de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga.[4] Het echtpaar heeft vier kinderen.

Voorganger:
Melanie Schultz van Haegen
Minister van Infrastructuur en Waterstaat
2017 - heden
Opvolger:
-