Corendon Dutch Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corendon Dutch Airlines
Logo
IATA

CD

ICAO

CND

Roepletters

DUTCH CORENDON

Boeing 737-800 van Corendon Dutch Airlines
Opgericht 2010
Eerste vlucht 30 april 2011
Hubs Amsterdam Airport Schiphol en Maastricht Aachen Airport
Vloot 3 Boeings 737-800
Frequentflyer-programma Geen
Moederbedrijf Corendon Airlines, Corendon B.V.
Hoofdkantoor Lijnden
Sleutelfiguren Atilay Uslu, Maurice Boogerd, Freek van der Pal, Steven van der Heijden
Website https://www.corendon.nl/
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Corendon Dutch Airlines (afgekort CND) is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Corendon Dutch Airlines is een zusteronderneming van de Turkse luchtvaartmaatschappij Corendon Airlines.[1] Corendon Dutch Airlines heeft in het voorjaar van 2011 haar eerste vlucht uitgevoerd. Corendon Dutch Airlines vliegt vanaf Schiphol en Maastricht Aachen Airport op verschillende bestemmingen rond de Middellandse Zee, Afrika en Canarische Eilanden. Topman van Corendon Dutch Airlines is Freek van der Pal.

Eerste vlucht[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste toestel, met vliegtuigregistratienummer "PH-CDE", is op donderdagavond 28 april 2011 aangekomen op Schiphol en daar gedoopt met de naam Cornelis Haga. Op zaterdag 30 april werd de eerste vlucht uitgevoerd onder vluchtnummer CND603. Deze vlucht vertrok om 05.00 uur naar Dalaman.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

Corendon Dutch Airlines vliegt met 3 Boeings 737-800.[2]

Registratie Bouwjaar Datum in dienst Opmerkingen
PH-CDE 2009 28 april 2011 Geleased van Macquarie Air Finance, sinds 2018 bijnaam 'Pride of Limburg'
PH-CDF 1999 2 mei 2012
PH-CDH 2011 21 april 2016 Geleased van Avolon

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 januari 2012 is de Cornelis Haga (PH-CDE) teruggekeerd naar Schiphol, vanwaar het vliegtuig vertrokken was. Het vliegtuig kampte met een neuswiel dat niet inklapte.[3] Om te voorkomen dat het toestel zijn maximale landingsgewicht zou overschrijden, heeft het eerst in een wachtpatroon gevlogen om brandstof te verstoken (vliegtuigen van het type Boeing 737-800 hebben niet de mogelijkheid om brandstof te dumpen). Daarna is het geland. Na reparatie werd de vlucht naar Hurghada alsnog uitgevoerd.

Op 23 april 2012 raakte de PH-CDE beschadigd door een blikseminslag, nadat het toestel was vertrokken vanaf Amsterdam voor een vlucht naar Faro.[4] Het toestel landde veilig op baan 18R en de passagiers zijn met een Boeing 737-800 (PH-HZW) van Transavia met een vertraging van zes uur alsnog aangekomen op de plaats van bestemming.

Precies een jaar later, op 23 april 2013, moest de PH-CDE, onderweg van Amsterdam naar Tétouan, als gevolg van de weersomstandigheden in Tétouan uitwijken naar Fez. Het vliegtuig daalde naar Fez toen de bemanning besloot om de daling af te breken om te landen in Nador. Vier uur later vertrok het toestel weer, om uiteindelijk met een vertraging van viereneenhalf uur in Tétouan aan te komen. Op 15 juli 2013 rapporteerde de Nederlandse Onderzoeksraad dat het toestel in Nador was geland met minder dan de vereiste hoeveelheid reservebrandstof.[5] De autoriteiten van Marokko openden een onderzoek naar het als ernstig incident geclassificeerde voorval.