Corey Yuen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Corey Yuen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Volksrepubliek China
Geboortedatum 15 februari 1951
Geboorteplaats Hongkong
Werk
Beroep filmregisseur, acteur, stuntcoördinator, scenarioschrijver, regisseur
Werkplaats Volksrepubliek China
Actieve periode 1971 -
Persoonlijk
Talen Standaardmandarijn
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Corey Yuen Kwai (Chinees: 元奎, Hanyu pinyin: Yuán Kuí) geboren als Ying Gang-ming (Chinees: 殷元奎) (Hongkong, 16 december 1951) is een filmregisseur en actiechoreograaf uit Hongkong.

Hij heeft ook gewerkt als stuntman, acteur, scenarioschrijver en filmproducent.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Corey Yuen werd geboren in Hongkong. Hij zat samen met Jackie Chan, Sammo Hung en Yuen Biao op Sifu Yu Jim Yuens 'Chinees Drama en Opera Academie'. Nadat hij zijn studie had afgerond, nam hij de naam Yuen aan, om zijn leraar te eren. Hij begon zijn loopbaan als acteur. In 1972 had hij een klein rolletje als Japans vechter in Bruce Lees 'Fist of Fury'. Hij werd bekend door zijn sterke vechtscènes in 'Dance of the Drunken Mantis' (1979). Vanaf 1973 verzorgde hij de gevechtschoreografie in meer dan 50 films, waaronder 'Zu Warriors', 'Kap ba ba dik sung' (in de Verenigde Staten uitgebracht als 'The Enforcer'), 'Lethal Weapon 4', 'X-Men', 'Romeo Must Die', 'The One' en 'Bulletproof Monk'. In 1982 regisseerde hij zijn eerste film 'Ninja in the Dragon's Den'. In 1985 ging hij naar Amerika om de film 'No Retreat, No Surrender' te maken, ook wel bekend als 'Karate Tiger', die de doorbraak betekende van Jean-Claude Van Damme. Met Michelle Yeoh en Cynthia Rothrock maakte hij de in Azië zeer succesvolle film 'Yes, Madam', ook wel bekend als 'Police Assassins'. Hij werkte met acteurs als Stephen Chow, Jackie Chan, Jet Li, Sammo Hung en vele anderen.

Hij is ook wel bekend onder de namen Yuan Kui, Yuen Kuei, Yuen Fooi, Yuen Fui en Yuen Kwai.

Hij won een Golden Horse Award voor de actiechoreografie in Fong Sai-Yuk (1993) en Thunderbolt (1995). Voor Fong Sai Yuk won hij in 1994 ook een Hong Kong Film Award.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Regie[bewerken | brontekst bewerken]

Actiechoreografie[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]