Corien Prins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corien Prins
Prins (2009)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Jacoba Everina Josine Prins
Geboortedatum 7 augustus 1961
Geboorteplaats Gorinchem
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Rechtsgeleerdheid

Jacoba Everina Josine (Corien) Prins (Gorinchem, 7 augustus 1961) is een Nederlandse hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit van Tilburg. Per 1 april 2017 werd zij benoemd tot voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Zij volgde André Knottnerus[1] op en ze is daarmee de eerste vrouw die de functie van voorzitter bekleedt bij de WRR.

Prins heeft vooral expertise op het gebied van de juridische aspecten van informatisering. Zij richt zich op vraagstukken in verband met informatisering, met name de normering en regulering hiervan.[2]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Corien Prins studeerde Slavische Taal & Letterkunde[3] (1980-1984) aan de Universiteit Leiden en vervolgens Rechtsgeleerdheid (1984-1986) aan dezelfde universiteit. In 1991 promoveerde zij bij prof. mr. Hans Franken (en co-promotor prof. dr. S. Levitsky, Columbia University, New York), op het proefschrift Computer program protection in the USSR: a new era for socialist copyright law.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Prins is sinds 1994 hoogleraar en sinds 2013 decaan aan de Tilburg Law School van de Tilburg University.[3] Sinds 1 mei 2018 is zij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waartoe ze in juni 2012 toegetreden is. Prins is lid van de selectieadviescommissie van het parket van de Hoge Raad der Nederlanden. In 2009 werd zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Voorts is Prins lid van het bestuur van de Sociaal Wetenschappelijke Raad (SWR), lid van de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI), lid van de adviesraad Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), member of the Editorial Board Computer Law & Security Report (Elsevier), lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, member of the Editorial Board Information and Communications Technology Law (Carfax Publishing, UK), member of the Advisory Board, International Data Privacy Law (Oxford University Press) en lid van de hoofdredactie van het Nederlands Juristenblad.

Van 2008 tot 2013 werkte zij als lid van de WRR en schreef onder andere mee aan het WRR-rapport iOverheid (2011) en de verkenning Speelruimte voor transparantere rechtspraak (2013). Tot 2008 was zij voorzitter van het Tilburg Institute of Law, Technology, and Society (TILT). Van 1986 tot 1994 was zij universitair docent in Leiden.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Corien Prins publiceert regelmatig met open access. Enkele voorbeelden van haar publicaties zijn: