Corinne Ellemeet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corinne Ellemeet
Corinne Ellemeet
Algemene informatie
Volledige naam Corinne Elisabeth de Jonge van Ellemeet
Geboren 26 april 1976
Functie Lid van de Tweede Kamer
Partij GroenLinks
Titulatuur jkvr. drs.
Politieke functies
2014-2015,
2017-heden
Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Corinne Elisabeth de Jonge van Ellemeet (Rotterdam, 26 april 1976) is een Nederlands politica namens GroenLinks.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In haar jeugd woonde Ellemeet drie jaar op Bonaire.[1] Het grootste deel van haar jeugd woonde ze in Wassenaar. Hier bezocht zij het Rijnlands Lyceum. Ze vervolgde haar middelbareschoolopleiding aan het United World College in Italië waar zij in 1995 een International Baccalaureate behaalde. Zij studeerde nieuwe en nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en American Studies aan het Smith College, waar zij in 2000 afstudeerde.

Van 2000 tot 2006 werkte Ellemeet als (senior) beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarna werkte zij van 2006 tot 2009 als adjunct-directeur bij het economisch programmabureau van de Gemeente Amsterdam. Tussen 2009 en 2011 behaalde zij een pre-master bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2011 tot 2014 was zij adjunct-directeur bij de Westergasfabriek. Tussen 2014 en 2016 was zij netwerkdirecteur van de twaalf Provinciale Milieufederaties.

Naast haar werk is Ellemeet lid van de focusgroep selectie van United World Colleges en voorzitter van het bestuur van de dansgroep Leineroebana.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 was Ellemeet kandidaat voor GroenLinks; zij werd niet gekozen. Op 18 november 2014 werd zij geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer in een tijdelijke vervanging vanwege zwangerschapsverlof van Linda Voortman tot en met 8 maart 2015. Als vervangend Kamerlid bracht zij een initiatiefnota uit over het zorgstelsel.[2] Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 stond zij opnieuw op de lijst van GroenLinks, op plaats #7 waarmee zij direct werd verkozen. In 2021 was Corinne de tweede kandidaat op de kieslijst van haar partij.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Ellemeet is gehuwd en woont in Abcoude. Ze heeft twee kinderen.[3] Ellemeet is lid van de adellijke familie De Jonge en draagt het adelspredicaat "Jonkvrouw".[4] Via haar moeder is zij verwant aan de familie Brandt Corstius; haar moeder is een volle nicht van Hugo Brandt Corstius (1935-2014) die dezelfde naam droeg als de grootvader van Corinne Ellemeet.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]