Corinthia Brussels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Corinthia Grand Hôtel Astoria)
Het Hotel Astoria, door architect Henri Van Dievoet, 1909.

Het Corinthia Brussels (voorheen: Hôtel Astoria) in Brussel is een prestigieus Grand Hôtel uit 1910. Het is sinds 2007 gesloten.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hotel Mengelle in 1885

In 1865 liet J. Mengelle zijn familiepension aan de achterzijde uitbreiden. Architect van de nieuwe neo-klassieke vleugel aan de pas aangelegde Koningsstraat was Léon Suys. Het werd een succesvol hotel. Dochter Marthe Mengelle en haar echtgenoot Raphaël Devillers namen nadien de leiding over.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Trappenhal van Astoria

Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel, besliste het echtpaar in 1909 om het bestaande hotel te vervangen door een meer prestigieus gebouw. Naar verluidt gebeurde dit met de steun van koning Leopold II. Het vernieuwde hotel opende zijn deuren op 2 juli 1910.

Architect Henri van Dievoet (1869-1931), een achterneef van Joseph Poelaert, tekende een aristocratische gevel in Lodewijk XVI-stijl, een monumentale traphal en de feeërieke Waldorfzaal. De 108 kamers richtte hij in volgens Lodewijk XV-stijl, met luxueuze voorzieningen zoals warm water en elektrische lusters. De bar Pullman had een op de Orient Express geïnspireerd interieur.

Gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

De Astoria werd een mythische plaats waar de groten der aarde verbleven: o.a.Winston Churchill, Dwight Eisenhower, Robert Schuman, Bob Dylan, Salvador Dalí, Andy Warhol.

Vanaf 1975 was er elke zondagochtend kamermuziek te horen in het raam van de Astoria Concerten. In 1999 vierden prins Filip en prinses Mathilde er hun huwelijk. Twee jaar later sloten premier Guy Verhofstadt en minister Johan Vande Lanotte er in het grootste geheim een akkoord af met Swissair over het lot van Sabena.[1]

Het hotel werd in 2000 beschermd als monument.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 kocht de groep Global Hotels & Resorts van de Saoudische sjeik Mohammed Youssef El-Khereij het hotel. Het sloot de deuren voor uitgebreide renovatiewerkzaamheden,[2] die evenwel niet uitgevoerd werden. In 2016 werd Corinthia Hotels de nieuwe eigenaar. De renovatie werd opnieuw gestart en moet in 2024 voltooid zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Het ontluisterende Astoria-akkoord, Knack.be, 31 oktober 2011 (geraadpleegd op 8 mei 2014). Gearchiveerd op 28 september 2021.
  2. Hotel Astoria heropent pas in 2015, Brusselnieuws.be, 2 april 2012 (geraadpleegd op 8 mei 2014). Gearchiveerd op 4 maart 2016.
Zie de categorie Hotel Astoria (Brussels) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.