Cornelis Booth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis Booth op 21-jarige leeftijd
Cornelis Booth liet het huis aan de Boothstraat 6 bouwen.
Gedenksteen aan het Beetshuis in de Boothstraat nummer 6.
Marcelis Keldermans met wapen in een handschrift van Cornelis Booth rond 1650.

Cornelis Booth (20 oktober 1605 - 13 juli 1678) was een Nederlands arts en later burgemeester van Utrecht.

Biografie[bewerken]

Hij was de zoon van Everhart Booth en Alid Ruysch. Cornelis Booth bezocht de Hiëronymusschool te Utrecht die hij geheel heeft doorlopen. Daarna studeerde hij in Leiden geschiedenis en medicijnen om vervolgens zich als student medicijnen aan de universiteit van het Franse Caen in te laten schrijven (1628) waar hij later promoveerde. Hier verwierf hij de graad van baccalaureatus en licentiatus. Voordat Booth burgemeester van Utrecht werd, was hij arts in Utrecht, daarna schepen (vergelijkbaar met wethouder) in 1631. Nog weer later bracht hij het tot raadsheer der Staten Generaal. In 1640 werd Booth benoemd tot bibliothecaris van de Utrechtse Academie en was daar werkzaam in de universiteitsbibliotheek tot aan zijn dood.[1]

Na de titel van doctor medicus verkregen te hebben in 1628 ging hij wonen aan de Oudegracht bij de Weesbrug waar hij werkzaam werd als praktiserend arts.

In de periode van 1656 tot 1658, toen Booth burgemeester van Utrecht was, trof hij voorzieningen om cholera-epidemieën en mogelijk andere epidemieën te kunnen voorkomen door het stratenplan van de stad om te gooien. Hiertoe behoorde een verbinding van de Voorstraat met het Janskerkhof, nu bekend als de Boothstraat. Booth overleed op 72-jarige leeftijd.[2]

Huwelijken[bewerken]

  1. Huwelijk 2 in 1638 te Utrecht: Digna van Wijkersloot, geboren in 1617, overleden op 25 september 1679 (dochter van Cornelis van Wijkersloot en Aletta Zwedersdr van Nellesteyn).
  2. Huwelijk 1 dd. 26.09.1629 te Utrecht: Amelia Marcelisdr van Oort, geboren in 1605, overleden in 1637 - dochter van Marcelis van Oort (landmeter, tekenaar, stadsarchitekt van Utrecht) en Christina van Nellesteyn.

Trivia[bewerken]

  • In 1656 verhuisde Cornelis Booth naar het Janskerkhof waar hij een huis voor zichzelf had laten bouwen dat wij nu kennen als Boothstraat 6. Dit huis is later Beetshuis gaan heten vanwege dat hier Nicolaas Beets ook nog heeft gewoond.
  • Marcelis Keldermans, onder meer bouwmeester van Kasteel Vredenburg te Utrecht rond 1540, in een handschrift van Cornelis Booth rond 1650.