Cornelis Janssens van Ceulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Janssens van Ceulen
Portret van Edward Hyde. 1626. Government Art Collection.

Cornelis Janssens van Ceulen, ook vermeld als Cornelius Jonson van Ceulen, Cornelius Johnson en Cornelis Jansz. van Ceulen (gedoopt Londen, 14 oktober 1593 – begraven Utrecht, 5 augustus 1661), was een Nederlands portretschilder.

Janssens van Ceulen werd in Londen geboren, maar zijn ouders kwamen uit Nederland. Hij was op zijn vroegst in Engeland actief in 1618. Hier maakte hij portretten van de koningen Jacobus I en Karel I en van diverse adellijke personen. In 1643 verhuisde hij naar Middelburg, tussen 1646 en 1652 woonde hij in Amsterdam, waarna hij zich in Utrecht vestigde.

In "De Groote Schouburgh der Nederlantsche Konstschilders en Schilderessen", deel II, bladzijde 224 wordt vermeld dat hij pas in 1665 in Amsterdam overleden is. "Anderen willen hij hy, na zig aan verfcheiden Hoven vermaard gemaakt, dog wel zyn meesten levenstyd te Londen doorgebragt had, naderhand te Utrecht gewoont heeft, en daar geftorven is"

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cornelis Janssens van Ceulen op Wikimedia Commons.