Cornelis Springer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cornelis Springer
Portret van Springer door Nicolaas Pieneman, Amsterdam Museum
Persoonsgegevens
Geboren 25 mei 1817
Overleden 20 februari 1891
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1832-1891
Stijl(en) Romantiek
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Cornelis Springer (Amsterdam, 25 mei 1817 - Hilversum, 20 februari 1891) was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar in olieverf, aquarel en houtskool.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Springer werd geboren als vierde zoon van timmerman en aannemer Willem Springer (1778-1857). Springer kreeg een opleiding tot huisschilder bij de huis- en rijtuigschilder Andries de Wit (1768-1842). Hij kreeg van zijn oudste broer Hendrik Springer (1805-1867), die architect was, les in bouwkundig tekenen en perspectief.

Springer was leerling van onder andere Jacobus van der Stok (1795-1864), Hendrik Gerrit ten Cate (1803-1856) en Kaspar Karsen (1810-1896). Springer woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar reisde het land rond om ter plaatse schetsen te maken voor zijn stadsgezichten, waarin vaak stadhuizen een belangrijk onderdeel vormden.

Hij heeft ongeveer 650 werken nagelaten.

Zijn zoon Leonard Springer was tuin- en landschapsarchitect, en op zijn beurt vader van kunstschilder Geertruida H. Springer.

Hij ligt samen met zijn vrouw begraven op de Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum. De begraafplaats is een ontwerp van zijn zoon Leonard.

Onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Springer schilderde aanvankelijk landschappen, maar legde zich later toe op stads- en dorpsgezichten. Hij schilderde onder andere veel in Amsterdam, Haarlem, Zwolle, Kampen, Enkhuizen, Monnickendam en Harderwijk, waarvoor hij ter plaatse schetsen maakte. Zijn schilderijen zijn over het algemeen waarheidsgetrouw en wijken slechts op details af van de werkelijkheid.[1]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van Cornelis Springer is onder meer te zien in: het Rijksmuseum Amsterdam, het Amsterdams Museum, het Dordrechts Museum, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Museum het Valkhof in Nijmegen, het Historisch Museum Den Briel in Brielle, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Teylers Museum in Haarlem en in het Stadsmuseum Woerden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cornelis Springer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.