Cornelis Vrij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Vrijschool

Cornelis Vrij (Vierpolders, 10 april 1864 - Amsterdam, 1 augustus 1916), was een Nederlandse onderwijzer in Amsterdam in het begin van de 20e eeuw. Hij verwierf bekendheid door zijn pleidooi voor de vakken tekenen, handenarbeid en lichamelijke opvoeding op de lagere school.

Leven en werk[bewerken | bron bewerken]

Vrij werd in 1865 in Vierpolders geboren als zoon van de bouwman Maarten Vrij en Pleuntje de Raat. Hij volgde de opleiding aan de Kweekschool in Haarlem. Hij begon zijn loopbaan als onderwijzer in Nieuwenhoorn. Al betrekkelijk snel verhuisde hij naar Amsterdam om daar zijn loopbaan voort te zetten. Vrij had de overtuiging dat kinderen liever handelend en 'al doende' leren. In elk geval waren ze dan beter gemotiveerd om naar school te gaan. Hij stichtte in 1898 de "Nieuwe Schoolvereeniging" waarvan hij directeur werd. De school onder zijn leiding stond in de Vondelstraat en verhuisde later naar de Jan Luykenstraat in Amsterdam. De door hem opgerichte vereniging beheert nog steeds de bestaande zelfstandige school die in 1974 Cornelis Vrijschool werd gedoopt.

Vrij trouwde in 1892 met Marie Caroline Mauser. De jurist Maarten Pleun Vrij (1895-1955) was hun zoon. Vrij overleed in 1916, waarna zijn jongere broer Maarten de schoolleiding overnam. Vrij werd op 5 augustus 1916 begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Watergraafsmeer.