Cornelis van Nijenrode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portal.svg Portaal VOC
Portret van Pieter Cnoll die was getrouwd met Cornelia van Nieuwroode, de dochter van Cornelis van Nijenrode. (1665) (Jacob Jansz. Coeman)

Cornelis van Nijenro(o)de (Naarden - Hirado, 31 januari 1633) was het eerste opperhoofd in Siam en opperhoofd in Japan. Voordat hij in 1623 de leiding kreeg over het VOC-kantoor in Hirado had hij al een lange loopbaan bij de VOC achter zich.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Nijenrode kwam in 1607 naar Azië als diamantkenner, en bezette belangrijke posten in Ayutthaya,[1] Songkhla en Pattani in Thailand.[2]

In 1622 nam hij deel aan de roofexpeditie op de zuidkust van China onder Willem IJsbrantsz. Bontekoe, met wie hij in de problemen kwam. Vervolgens voer men de gevangengenomen Chinezen naar de Pescadores. Daar hielden de Nederlanders het niet lang uit en vestigden zich op Formosa. Na het overlijden van Leonard Camps werd hij benoemd tot zijn opvolger.

Op Hirado raakte hij in een geschil met de gezant Pieter Nuyts.[3] In 1631 kreeg hij een attaque. Cornelis stierf vlak voordat hij naar Batavia zou vertrekken en is vermoedelijk op Japanse wijze gecremeerd.[bron?]

Hij had 39 kisten aan boord laten brengen, die bij aankomst in Batavia in beslag werden genomen, vanwege ongeoorloofde handel. De hele nalatenschap werd publiekelijk geveild. Van Nijenrode had bij testament bepaald dat zijn dochters Hester en Cornelia van Nijenrode, verwekt bij twee Japanse concubines, een christelijke opvoeding moesten krijgen.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nijenrode, Cornelis van, Remonstrantie en verthoninge der gelegentheyt des coninckrijx van Siam mitsgaders haeren handel ende wandel ende waar de negotie meest in bestaet etc, Kroniek van het Historisch Genootschap Gevestigd te Utrecht, 10 (1854), blz. 176-91.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis van de betrekkingen tussen Nederland en Thailand en Cornelis Matelieff.[4]

Voorganger:
Leonard Camps
Opperhoofd in Hirado
1623-1633
Opvolger:
Pieter van Santen