Coro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coro
Plaats in Venezuela Vlag van Venezuela
Coro
Coro
Situering
Staat Falcón
Gemeente Colina
Coördinaten 11° 24′ NB, 69° 41′ WL
Algemeen
Inwoners 244.000
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika
Coro met zijn haven
Werelderfgoed cultuur
CalleCoroVzla.jpg
Land Vlag van Venezuela Venezuela
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria iv, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 658
Inschrijving 1993 (17e sessie)
Bedreigd sinds 2005
UNESCO-werelderfgoedlijst

Coro is een stad in Venezuela, met ongeveer 244.000 inwoners. In 1527 werd de stad gesticht door de Spanjaard Juan Martín de Ampués, onder de naam Santa Ana de Coro. Het is de oudste stad in het westen van Venezuela, en de eerste stad waar de eerste Europese nederzetting in Latijns-Amerika officieel de status van stad kreeg. In de eerste jaren van het koloniale tijdperk was Coro de hoofdstad van de provincie Venezuela. Coro was ook het eerste bisdom van Venezuela. Tegenwoordig is het de hoofdstad van de deelstaat Falcón.

Vanwege enkele kerken en villa's uit de koloniale tijd die in het oude centrum bewaard zijn gebleven (zoals de kathedraal uit de 16e eeuw en het Arcaya-Huis) werd de oude binnenstad in 1993 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Enkele straten zijn geplaveid met kinderkopjes. In het noordoosten grenst de stad aan “los Médanos de Coro” (de Duinen van Coro): een groot gebied van zandduinen, dat zich uitstrekt tot aan de Caraïbische Zee.

Coro is een belangrijk handelscentrum voor de regio. Met name de winning van olie is een belangrijke vorm van industrie. Daarnaast is Coro met name een belangrijk dienstencentrum.