Naar inhoud springen

Corpus spongiosum penis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Corpus spongiosum penis
Corpus spongiosum penis
De zwellichamen van de penis
Een transversale doorsnede van de penis
Gegevens
Systeem Mannelijk voortplantingssysteem
Naslagwerken
Gray's Anatomy 262,1248
Dorlands/Elsevier c_56/12260417
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het corpus spongiosum penis, in oudere teksten ook wel corpus cavernosum urethrae genoemd, is een zwellichaam dat in de penis voorkomt. Door dit zwellichaam loopt het laatste deel van de urinebuis (urethra), de pars spongiosa.

De basis van het corpus spongiosum is een verdikt deel dat de bulbus penis wordt genoemd. De urethra komt de bulbus niet binnen in het exacte midden, maar meer aan de bovenkant (craniaal). Aan de onderkant zit een mediale groef, waaruit een dun fibreus septum (tussenschot) de bulbus ingaat en het in twee ongelijke delen, lobben of hemisferen genoemd, verdeelt.

Vanaf de bulbus loopt het corpus spongiosum penis verder in de groef tussen beide corpora cavernosa penis. De vorm van het corpus spongiosum is cilindrisch, maar wordt geleidelijk aan wat dunner naar distaal toe. Aan het distale uiteinde is er een paddenstoelvormige verwijding: de eikel (glans penis). Deze verwijding loopt over de uiteinden van de corpora cavernosa. De rand van de glans steekt boven de corpora cavernosa uit en wordt de corona glandis genoemd.

Het corpus spongiosum wordt ook als een zwellichaam beschouwd. Het wordt echter niet veel groter tijdens erectie, in tegenstelling tot de corpora cavernosa. Dit komt door het feit dat het corpus spongiosum voor een groter deel uit fibreus weefsel bestaat en minder 'lege ruimte'. Een ander verschil met de corpora cavernosa is dat de bloeddoorstroming tijdens de erectie constant blijft in het corpus spongiosum.[1]