Corpus striatum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Streepvormig lichaam
Corpus striatum
Corpus striatum
Corpus striatum
Synoniemen
Latijn Corpora striata interiora anterior[1]

Ganglion cerebri anterius[2][3]

Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het corpus striatum,[4] of streepvormig lichaam, ook wel het striatum genoemd, is een gebied in de grote hersenen wat onder de schors van de grote hersenen (cortex cerebri) ligt. Het corpus striatum vormt een belangrijk onderdeel van de basale kernen en is daarmee onderdeel van de regelkring voor het versterken, afremmen en bijsturen van de motorische activiteit die uitgaat van de cortex cerebri.

Het corpus striatum is op te delen in het striatum dorsale, bestaande uit de nucleus caudatus en het putamen, en het striatum ventrale, bestaande uit de nucleus accumbens en delen van het tuberculum olfactorium. Bepaalde delen van de nucleus caudatus en het putamen worden ook tot het striatum ventrale gerekend.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Schreger, C.H.Th.(1805). Synonymia anatomica. Synonymik der anatomischen Nomenclatur. Fürth: im Bureau für Literatur.
  2. Kraus, L.A. (1844). Kritisch-etymologisches medicinisches Lexikon (Dritte Auflage). Göttingen: Verlag der Deuerlich- und Dieterichschen Buchhandlung.
  3. Siebenhaar, F.J. (1850). Terminologisches Wörterbuch der medicinischen Wissenschaften. (Zweite Auflage). Leipzig: Arnoldische Buchhandlung.
  4. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.