Corswarem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Corswarem
Korsworm
Deelgemeente in België Vlag van België
Corswarem (België)
Corswarem
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Berloz Berloz
Fusie 1977
Coördinaten 50° 43′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,46 km²
Inwoners
(1/1/2020)
1.073
(241 inw./km²)
Overig
Postcode 4257
Netnummer 019
NIS-code 64008(C)
Oude NIS-code 64018
Detailkaart
Corswarem (Luik)
Corswarem
Foto's
De Sint-Victorkerk
De Sint-Victorkerk
Portaal  Portaalicoon   België

Corswarem (Nederlands: Korsworm) is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de gemeente Berloz (Berlo). Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Berloz. Tot aan de definitieve vaststelling van de taalgrens in 1963 behoorde Corswarem tot de provincie Limburg.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

In het Nederlands wordt soms de niet-officiële naam Korsworm gebruikt. In het verleden waren Corsworm en Corswarem (Quarem) gangbaar, respectievelijk als Nederlandse en Franse varianten. Worm is de oude naam van het riviertje de Jeker. Dit is ook terug te vinden in de naam van het drie kilometer verder gelegen Borgworm, in het Frans Waremme, vroeger Waremme-le-Château. De herkomst van Cors is niet zeker; het zou kunnen gaan om het Latijnse cohortis of curtis, dat hoeve betekent. Het zou dus gaan om Hoeve bij de Worm tegenover Burcht bij de Worm.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Corswarem was aanvankelijk een heerlijkheid in het Graafschap Avernas, later in het Graafschap Duras en nog later in het Graafschap Loon. Na de opheffing van het Graafschap Loon in 1366 werd het een leen van het prinsbisdom Luik.

In 1588 gaf de prins-bisschop de heerlijkheid in pand aan de heren van Corswarem die er sinds de vroege middeleeuwen op het kasteel verbleven. Deze familie kreeg in 1734 de titel van hertog en mocht zich vanaf toen Looz-Corswarem noemen. Zij behielden de heerlijkheid echter maar tot in 1710 toen de heerlijkheid overging naar de Sint-Laurentiusabdij van Luik. Deze behield de heerlijkheid maar korte tijd en verkocht ze in 1737 verder aan de familie de Bormans d'Hasselbroek.

Kerkelijk was Corswarem reeds vroeg een parochie toegewijd aan Sint-Victor. Graaf Lodewijk II van Loon gaf in 1218 het patronaatschap van de kerk aan de Abdij van Herkenrode en bevestigde daarmee de vroegere schenking van de inning van de tienden van Robert de Corswarem aan de abdij.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Corswarem ligt in het noordoosten van de gemeente Berloz aan de taalgrens. Ten noorden van de dorpskom loopt de weg van Borgworm naar Gingelom over het grondgebied van de deelgemeente. De zuidgrens wordt gevormd door de autosnelweg A3/E40. Over het grondgebied van de deelgemeente loopt de spoorlijn van Brussel naar Luik waarlangs het dorp tot in 1984 een spoorwegstation had. Corswarem is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met een vrij grote woonkern. Er is vooral akkerbouw, veeteelt en fruitteelt.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Victorkerk dateert van 1859 en is gebouwd op de fundamenten van de oude romaanse kerk.
  • Vlak bij de kerk ligt de Ferme de la Botte d'Or
Ferme de la Botte d’or

Ferme de la Botte d'or ligt waarschijnlijk op de plaats van het voormalige erf van het kasteel van Looz-Cors.

  • Windmolen van Corswarem
    Op het hoogste punt van het dorp ligt de voormalige windmolen Le Vieux Moulin, een stenen grondzeiler die gebouwd werd in 1770. De molen was in gebruik tot in 1918 waarna ze omgevormd werd tot woning.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Molenechos. Gearchiveerd op 6 augustus 2022.
Zie de categorie Corswarem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.