Corynebacterium diphtheriae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Corynebacterium diphtheriae
Gramkleuring Corynebacterium diphtheriae cultuur
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Stam:Actinobacteria (Straalzwammen)
Orde:Actinomycetales
Familie:Corynebacteriaceae
Geslacht:Corynebacterium
Soort
Corynebacterium diphtheriae
Kruse 1886
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Corynebacterium diphtheriae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Corynebacterium diphtheriae is een aerobe, grampositieve, staafvormige bacterie die verantwoordelijk is voor de bacteriële infectie difterie. De bacterie, die pathogeen is voor de mens, produceert gifstoffen, die vervoerd worden door het bloed. Deze gifstoffen brengen schade toe aan het weefsel in het geïnfecteerde deel van het lichaam.

De bacterie komt van nature voor in de keel, en bij mensen met antistoffen ook op de huid. Meestal zal deze geen ziekte veroorzaken. Alleen stammen die met een bepaalde bacteriofaag zijn geïnfecteerd, produceren toxines en zijn pathogeen voor de mens. Binnen de soort wordt een drietal typen onderscheiden: Corynebacterium diphtheriae gravis, intermedius en mitis.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De mens is de enige gastheer van C. diphtheriae. Door vaccinatie is dragerschap met C. diphtheriae in grote delen van de wereld zeldzaam geworden. De ziekte is nu alleen nog endemisch in bepaalde gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika met een lage vaccinatiegraad. In de jaren negentig van de twintigste eeuw heeft een verheffing plaatsgevonden van difterie in landen van de voormalige Sovjet-Unie, maar de situatie is nu weer grotendeels onder controle.

De bacterie wordt doorgegeven via speekseldruppels of huidcontact (via microscopisch kleine wondjes).

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat een vaccin dat tegen de toxines van deze bacterie gericht is. Deze wordt meestal in één dosis samen gegeven met vaccins tegen tetanus en kinkhoest. Om de tien jaar moet er een boostervaccin gezet worden om voldoende antistoffen te hebben.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]