Cosimo Rosselli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cosimo Rosselli
Madonna met kind en engelen (eind 15e eeuw)
Persoonsgegevens
Volledige naam Cosimo di Lorenzo Rosselli
Geboren Florence, 1439
Overleden Florence, 7 januari 1507
Geboorteland Vlag van Italië Italië
Nationaliteit Italiaanse
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Leerling(en) Fra Bartolommeo
Periode Italiaanse renaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Cosimo Rosselli (Florence 1439 - aldaar, 7 januari 1507) was een Italiaanse renaissanceschilder uit het quattrocento die voornamelijk in zijn geboortestad Florence actief was.

Rosselli zou volgens verschillende documenten in zijn vroege jaren, tussen 1453 en 1456, in de studio van Neri di Bicci hebben gewerkt. Naast zijn leermeester was ook Benozzo Gozzoli een inspiratiebron. Vanaf 1459 wordt hij genoemd als zelfstandig kunstenaar, en zijn eerste bekende werken zijn de fresco's in de Salutatikapel in de kathedraal van Fiesole die stammen uit 1462-1466. In 1481 reisde hij naar Rome om te assisteren bij het decoreren van de Sixtijnse Kapel.

Zijn belangrijkste werk is echter het fresco van het wonderlijke sacrament in de Sant'Ambrogio in Florence uit 1485. In de laatste jaren van zijn leven vervaardigde hij degelijke, maar weinig vernieuwende altaarstukken. Een voorbeeld hiervan is de Madonna met kind en heiligen in de Accademia te Florence.

Bekende leerlingen van Rosselli waren Fra Bartolommeo en Piero di Cosimo.

Volgens Giorgio Vasari hield Rosselli zich bezig met alchemie.[1] Nog volgens Vasari zou hij in 1484 in armoede gestorven zijn, maar dit kan niet juist zijn omdat bekend is dat hij in 1506 nog in leven was.

Zie de categorie Cosimo Rosselli van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.