Cosmo the Spacedog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cosmo the Spacedog
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Nova Vol. 2 #8
Bedenker(s) Dan Abnett (schrijver), Andy Lanning (kunstenaar)
Gespeeld door Fred the Dog, Slate the Dog
Stemacteur(s) Carlos Alazraqui, James Arnold Taylor, Connor S. Thompson, Maria Bakalova
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Cosmo
Soort Golden retriever/labrador, hybride
Lid (geweest) van Guardians of the Galaxy, Knowhere Corps
Grootste vijand(en) Thanos
Superkrachten Verschillende paranormale vermogens

Cosmo the Spacedog is een personage uit de strips van Marvel Comics. Hij verscheen voor het eerst in Nova Vol. 2 #8 en werd bedacht door Dan Abnett (achtergrondinformatie) en Andy Lanning (uiterlijk). Cosmo is een telepathische Sovjethond en is de bewaker van Knowhere (een woonplaats in de ruimte). Later in de strips wordt Cosmo lid van de Guardians of the Galaxy.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cosmo werd als proefdier de ruimte ingeschoten door het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie. Hij zweefde door de ruimte en kwam uiteindelijk terecht in Knowhere. In de ruimte is Cosmo gemuteerd waardoor hij telekinetische en telepatische krachten kreeg. Hij werd goede vrienden met de superheld Nova. Cosmo werd later hoofd beveiliging van Knowhere en helpt de Guardians of the Galaxy als dat kan.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 verschijnt Cosmo the Spacedog in het Marvel Cinematic Universe, waarin zij wordt vertolkt door de honden Fred en Slate. Haar stem wordt ingesproken door Maria Bakalova. In de MCU heeft Cosmo een ander geslacht. Cosmo werd meegenomen door de Collector en in zijn verzameling geplaatst. Nadat een slaaf van de Collector de paarse oneindigheidssteen (Infinity Stone) had gebruikt werden de meeste spullen in de collectie van de Collector vernietigd. Het glas van Cosmo's kooi werd ook vernietigd. In de post-credit scene van Guardians of the Galaxy zie je Cosmo die de Collector likt terwijl Howard the Duck hier een opmerking overmaakt. Later verscheen Cosmo tijdens de aftiteling van Guardians of the Galaxy Vol. 2 en in een niet-sprekende rol voor de animatieserie What If...?. In 2023 werd Cosmo op Knowhere deel van het team de Guardians of the Galaxy. Cosmo bracht samen met Kraglin het hoofdkwartier van de Guardians of the Galaxy, Knowhere, naar het eindgevecht met de High Evolutionary. Hierbij was Cosmo's taak de verbinding tussen het schip van de High Evolutionary en Knowhere stabiel te houden met haar telekinese krachten. Nadat het oude team werd opgeheven, werd Cosmo deel van het nieuwe team van de Guardians of the Galaxy. Cosmo the Spacedog verschijnt onder andere in de volgende films en serie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

In de animatieserie Guardians of the Galaxy speelt Cosmo de leidersrol op Knowhere en komt hij voor in verschillende afleveringen. Cosmo wordt in de Nederlandse versie ingesproken door Florus van Rooijen.

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Cosmo kwam ook voor in Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes waarin hij ook een leidersrol heeft op Knowhere en de speler van het spel opdrachten geeft. Cosmo wordt hier weer ingesproken door Florus van Rooijen. In 2016 speelde Cosmo ook een rol in Marvel Avengers Academy.

Guardians of the Galaxy - Mission: Breakout![bewerken | brontekst bewerken]

Cosmo is een van personages die je kunt zien in de wachtrij van de attractie Guardians of the Galaxy - Mission: Breakout! in het attractiepark Disney California Adventure Park. Hier zit Cosmo net zoals in de film Guardians of the Galaxy in een glazen kooi van de Collector. Cosmo is hier een simpele animatronic omdat hij alleen maar zijn hoofd beweegt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]