Adeje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Costa adeje)
Adeje
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Adeje (Canarische Eilanden)
Adeje
Situering
Autonome regio Canarische Eilanden Canarische Eilanden
Provincie Santa Cruz de Tenerife
Coördinaten 28° 7′ NB, 16° 44′ WL
Algemeen
Oppervlakte 105,95 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
47.316
(447 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
38.001
https://www.adeje.es/
Detailkaart
Kaart van Adeje
De gemeente op het eiland Tenerife
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Adeje is een gemeente in de Spaanse provincie Santa Cruz de Tenerife in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 106 km². Adeje telt 47.316 inwoners (1 januari 2016). De gemeente ligt op het eiland Tenerife.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

In het centrum van Adeje komt men - een steile weg omhoog achter de kerk - aan het beginpunt van een wandelpad, de Barranco del Infierno. Het is het tweede meest bezochte beschermde gebied op het eiland. Een populair wandelpad leidt door het ravijn naar de hoogste waterval van Tenerife. De toegang tot de kloof wordt gecontroleerd met een beperking van 300 dagelijkse bezoekers[1]. Het is niet toegestaan voor kinderen onder de 5 jaar en kinderen onder de 18 jaar moeten worden begeleid door een volwassene[2]. Reserveren kan online. Het pad was om veiligheidsredenen gesloten na een dodelijk ongeval in 2009 en opnieuw op 26 oktober 2015, maar werd heropend op 10 februari 2016. De grootste verandering is het verplicht dragen van een valhelm. Momenteel is het helemaal tot het einde open, behalve op regenachtige en winderige dagen en er zijn extra veiligheidsmaatregelen geïmplementeerd. Het pad duurt ongeveer drie en een half uur, tussen de heen- en terugreis, en de totale route is ongeveer 6,5 km met een hoogteverschil van 200 m.

De Costa Adeje is een groot toeristisch gebied in Adeje. In 2006 trok het gebied zo'n 2 miljoen toeristen. Het gebied ligt langs 4 kilometer aan stranden, waarvan ongeveer 9 stranden geschikt zijn om te zwemmen. De meeste stranden zijn van lavazand, net als de oorspronkelijke bodem.

Pas eind jaren 1990 werd Costa Adeje een waar toeristenoord. Veel hotels waren bezig met bouwactiviteiten, ook de winkelcentra waren vaak nog in aanbouw.

In Costa Adeje ligt het waterattractiepark Siam Park. Via de boulevard is het mogelijk te wandelen naar het naastgelegen toeristengebied Playa de las Américas in de gemeente Arona.

Zicht op Adeje
Playa del Duque in Costa Adeje
Blik op de ingang van Barranco del Infierno op Tenerife, de foto is genomen vanaf 900 m hoogte vanaf een paraglider. Op de achtergrond is Adeje
Barranco del Infierno

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Zie de categorie Adeje van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.