Naar inhoud springen

Cottessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cottessen
Kotteze
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Cottessen (Limburg)
Cottessen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Vaals Vaals
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 56′ OL
Woonplaats (BAG) Vijlen
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Cottessen (Limburgs: Kotteze) is een buurtschap bij het dorp Vijlen, behorend tot de Nederlandse gemeente Vaals (Limburg). De buurtschap ligt dicht bij de grens met België, tussen het Vijlenerbos en de rivier de Geul. Aan de andere kant van de grens ligt Sippenaeken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Cottessen is in cultuur gebracht vanuit de carréboerderij Bellet, een boerderij die daar sinds de 13e eeuw of eerder is gevestigd. De boerderij draagt boven de poort een gevelsteen met het wapen van de abdij van Burscheid met de Latijnse wapenspreuk Dominus Providebit ("De Heer zal voorzien").

Dit was vroeger een arme streek in Limburg en als gevolg daarvan zijn de oude vakwerkhuizen veelal gehandhaafd. Rond deze tijd heette Cottessen nog Kothausen. Cottessen is samen met Camerig een beschermd dorpsgezicht.

Op de eerste Tranchotkaarten van dit gebied uit circa 1760 zijn 14 boerderijen of huizen te vinden. Anno 2013 is dat aantal nog hetzelfde en is het aanzicht van het gehucht vrijwel ongewijzigd gebleven.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Door de steile heuvels was het gebied voor de landbouw een moeilijk toegankelijk gebied, waardoor schaalvergroting van de landbouw nauwelijks heeft plaatsgevonden. Als gevolg daarvan zijn in het rijke kleinschalige cultuurlandschap vele holle wegen, graften, hoogstamboomgaarden, bosschages, bronnengebieden en meidoornhagen in stand gebleven. Door Cottessen stroomt de Berversbergbeek, zuidelijker ligt de Cottesserbeek en noordelijker de Belleterbeek.

Door de variatie in landschapselementen is er een rijke flora en fauna. Dassen worden regelmatig in graften gesignaleerd. Aan de rand van het Vijlenerbos wordt het territorium van de zeldzame hazelmuis verbeterd.

In 2004 vertegenwoordigde Cottessen de Provincie Limburg in een verkiezing van De mooiste plek van Nederland (NCRV). In 2005 volgde een 5 sterren waardering voor Natuur en Landschap voor het Geul- en Gulpdal. Cottessen is een van de mooiste gebieden in het Geuldal.

Iets ten westen van Cottessen bevinden zich aan de Geul de Heimansgroeve (genoemd naar de Amsterdamse onderwijzer Eli Heimans) en de Kampgroeve, en ten zuiden de Cottessergroeve. Deze groeves zijn de enige locaties in Nederland waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt.

Vakwerkboerderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Cottessen maakt, samen met het naburige gehucht Camerig, deel uit van het rijksbeschermd gezicht Camerig-Cottessen. Cottessen telt 11 rijksmonumenten, alle vakwerkboerderijen. Een van de monumenten is de Cottesserhoeve, een dwarshuisboerderij met een schuur uit circa 1736. Verder zijn er de Hoeve Bellet, Hoeve Termoere en de Hoeve Bervesj.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cottessen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.