Naar inhoud springen

Couffo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Couffo
Departement in Benin Vlag van Benin
Kaart van Couffo
Coördinaten 6°57'43"NB, 1°48'6"OL
Algemeen
Oppervlakte 2404 km²
Inwoners
(2013)
745.328
(310 inw./km²)
Hoofdstad Dogbo
Detailkaart
Kaart van Couffo
Communes van Couffo.
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Couffo is een van de departementen van Benin gelegen in het zuidwesten van het land. Couffo heeft nog geen officiële hoofdstad maar in de praktijk is die hoofdstad Dogbo. Het departement is ongeveer 2400 km² groot en telde in 2013 ruim 745.000 inwoners.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2013 telt het departement Couffo 745.328 inwoners. Een overgrote meerderheid van de bevolking leeft op het platteland (72%). Het vruchtbaarheidscijfer bedraagt 5,4 kinderen per vrouw. De alfabetiseringsgraad bedraagt 54%. Polygamie komt vaak voor en is vooral op het platteland wijdverspreid.

Etniciteit[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste groep zijn de Adja, die 90,7 procent van de bevolking uitmaken. Een minderheid in het departement zijn de Fon (8,5 procent).

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Van de inwoners hangt 56,5% de traditionele voodoo-godsdienst aan, 34,6% behoort tot het christendom en slechts 0,9% is moslim.

Grenzen[bewerken | brontekst bewerken]

Couffo grenst in het westen aan Plateaux en Maritime, twee regio's van Togo. De noordoostgrens van Couffo wordt gevormd met het departement Zou. In het zuidoosten heeft het departement een grens met Atlantique en de zuidgrens deelt Couffo met Mono.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor 15 januari 1999 was Couffo nog een deel van de Beninse provincie Mono. Op de genoemde datum werden de zes provincies van het land in tweeën gedeeld en werden ze departementen. Het noordelijke deel van Mono werd daarbij het nieuwe departement Couffo[1].

Communes[bewerken | brontekst bewerken]

Het departement is verder verdeeld in zes communes: