Cougar (relatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een cougar is een economisch onafhankelijke vrouw boven de veertig die een (seksuele) relatie met een veel jongere man op het oog heeft. De jongere man wordt ook wel toy boy genoemd, waarmee wordt aangeduid dat de oudere vrouw in de relatie tevens de dominante partner is en de man zich dit laat aanleunen, hetzij uit economische motieven, hetzij omdat hij zich daadwerkelijk seksueel aangetrokken voelt tot oudere vrouwen.

Bekende vrouwen met een veel jongere man zijn talrijk en van alle tijden. Vrouwen met een veel jongere man of vrouwen met een bekende veel jongere man waren onder andere koningin Ethelreda, Eleonora van Aquitanië, Josephine Baker, Lucille Ball, Sarah Bernhardt, Agatha Christie, Anne Hathaway, vrouw van Shakespeare, Edith Piaf, George Sand, Bertha von Suttner, Margo Scharten-Antink, Fanny Stevenson en de Nederlandse zangeres Anouk.

Het is het thema van de film The Graduate uit 1967 met Dustin Hoffman en Anne Bancroft.

Interessant is dat beroemde vrouwen met een jongere man sterk in de meerderheid zijn t.o.v. beroemde mannen met een oudere vrouw. Dit staat lijnrecht tegenover de situatie in de "normale" maatschappij, en geeft steun aan de feministische stelling dat de meeste mensen, zowel mannen als vrouwen, de voorkeur geven aan een jongere partner, maar dat vrouwen zich deze smaak alleen kunnen veroorloven als ze beroemd en daardoor financieel onafhankelijk zijn.

Een jongere man kan beter af zijn met een levenslustige oudere vrouw die hem meer emotionele stabiliteit kan bieden, alsook haar rijpere seksuele ervaring die beter aansluit op zijn seksuele energie dan op die van een man op jaren, en omgekeerd zou het besef dat zij voor haar man begeerlijk blijft, de vrouw ook jong houden - althans zo heette het tot voor enkele jaren geleden. Evenwel werd in een Zweeds onderzoek in 2011 bij twee miljoen Deense stelletjes deze vreugdevolle droom hard aangevochten: zowel de vrouw als de man zouden in dit soort relaties juist sneller oud worden en zelfs sneller doodgaan (AD 06-08-2011: “Man met groen blaadje wordt ouder”).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]