Coulrofobie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
18-06-2017

Genomineerd: Hoort dit thuis in de encyclopedie? Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.
Deze persoon heeft daarom voorgesteld dit artikel te laten verwijderen. Het artikel is daartoe op de beoordelingslijst geplaatst. De volgende reden is hiervoor opgegeven:
een verzameling losse uitspraken zonder enig encyclopedisch verband.

(/)

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

Een clown

Coulrofobie is een angst voor clowns. Deze angst wordt meestal ontwikkeld in de kinderjaren. De naam van de fobie is afgeleid van het Griekse koulon, "ledemaat", en het ervan afgeleide kolobatheron, "stelt" of "iemand op stelten".

Achtergrond[bewerken]

Een clown kan met zijn uitvergrote uiterlijkheden en onvoorspelbare gedrag soms bedreigend overkomen. Bovendien kan iemand met boosaardige bedoelingen een ontwapenend en tegelijkertijd onherkenbaar uiterlijk aannemen, bijvoorbeeld door zich als clown te vermommen ('wolf in schaapskleren'). De seriemoordenaar en verkrachter John Wayne Gacy ('the Killer Clown') bleek bijvoorbeeld jarenlang als Pogo de Clown op te treden op kinderfeestjes, hoewel hij zijn vermomming niet gebruikte om de moorden te plegen. Ook in de mogelijke zedenzaak in 1987 te Oude Pekela zouden kinderen door als clown verklede volwassenen zijn misbruikt.[1]

De boosaardige clown[bewerken]

De boosaardige clown ('evil clown') is dan ook een geliefd thema in literatuur, films en computerspelen. Boosaardige clowns kunnen aan de ene kant worden opgevoerd als onvoorstelbare psychopaten die geen grenzen kennen, maar bieden aan de andere kant ook komische afleiding, zij het soms in de vorm van zwarte humor.

Boeken als IT van Stephen King (met Tim Curry als Pennywise the Dancing Clown in de gelijknamige film) en horrorfilms als Poltergeist uit 1982 en 2015, Fear of Clowns, Drive Thru en Saw spelen in op deze angst, maar de "evil clown" duikt ook op in meer mainstream cultuuruitingen, met name in de V.S. en vooral rond Halloween. Een veelgenoemd voorbeeld is het personage van The Joker in de fantasy film Batman, gespeeld door Jack Nicholson, later door Heath Ledger in The Dark Knight en in 2016 door Jared Leto in de film Suicide Squad. Een ander voorbeeld is Violator uit de film en stripreeks Spawn. Ook Krusty de Clown uit The Simpsons heeft een boosaardig kantje en is een kinderhater. Een van de meest bekende boosaardige clowns in computerspelen is Kefka uit Final Fantasy VI, evenals de narren Zorn en Thorn uit Final Fantasy IX.

Zie ook[bewerken]