Countdown (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Countdown (Engels voor 'aftellen') was een muziekprogramma van de Nederlandse publieke omroep Veronica geproduceerd door Rob de Boer productions B.V. met een eigen podium, waar jarenlang nationale en internationale muziekgrootheden optraden. Dat podium was de televisiestudio Concordia in Bussum, dat zou uitgroeien tot een belangrijke locatie in de geschiedenis van commerciële muziekzenders. Zo begonnen Sky Radio, Radio 538 en TMF met uitzenden vanuit dit pand. Concordia werd lange tijd door TMF/MTV gebruikt als kantoor en opnamestudio, maar 16 februari 2007 was de laatste dag voor MTV en TMF in studio Concordia.

Countdown startte in 1978 en werd mede in de ruim 3 jaar dat Adam Curry het programma presenteerde, zeer populair in de jaren 80. Het programma stopte in september 1993, exact 2 jaar voordat Veronica uit het publieke bestel stapte en commercieel ging. De presentatie van Countdown heeft onder meer in handen gelegen van Lex Harding, Adam Curry, Simone Walraven, Jasper Faber, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Rob Stenders en Simone Angel. Vaste onderdelen waren onder andere de top 10 van de Nederlandse Top 40 en de nieuwe Veronica Alarmschijf die vrijwel elk uur tijdens de hele Volle Vrijdag op Radio 3 werd gedraaid.

In 2003 was het programma even terug bij het nu commerciële Veronica onder de naam Countdown: The Files. Het ging hierbij om een programma dat de oude optredens liet zien; het werd gepresenteerd door Suzanne Klemann. In 2004 kwam Countdown weer op televisie. Deze editie werd gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte en Birgit Schuurman. Regie was in handen van Leo van der Goot, Jeroen Kamphoff en Frank Timmer. Producent Rob de Boer en eindredactie deed Peter Adrichem.

In de jaren 80 was Countdown ook internationaal te zien, eerst op Europa TV, later bij Sky Channel en op DDR TV Elf 99. In totaal werd het op zijn hoogtepunt in 22 landen uitgezonden.

Naast de tv-versie is er sinds mei 1982 ook een radio variant: Countdown Café. Deze was van medio mei 1982 tot eind augustus 1995 te horen op Hilversum 3 en Radio 3. Van eind 1995 tot eind 1997 is het programma op Kink FM uitgezonden. Sinds 6 februari 2015 keert het terug op Radio Veronica op vrijdagavond van 20:00 tot 00:00 uur. Dit programma wordt gepresenteerd door Kees Baars en Dennis Hoebee. Baars presenteerde dit programma ook in de jaren tachtig met Alfred Lagarde op de volle vrijdag bij Veronica op Radio 3. Eind oktober 2016 maakte Radio Veronica bekend dat het per 1 januari 2017 stopt met Countdown Café omdat het programma niet meer zou passen in de nieuwe identiteit van het station.[1] Vrijdag 2 december 2016 was de laatste uitzending vanuit De Vorstin in Hilversum.[2] Het radioprogramma maakte een regionale doorstart bij NH Radio met Baars als presentator. Het programma wordt opgenomen in Q-Factory Amsterdam.[3]

In augustus 2016 wordt het Countdown-archief van eigenaar SBS Broadcasting verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Reelin In The Years van David Peck en het Nederlandse mediabedrijf Double 2 van Jan Douwe Kroeske. Peck en Kroeske stellen zich ten doel om het Countdown-archief zo goed mogelijk in kaart te brengen.[4]