Countdown Café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Countdown Café is een muziekprogramma op de Nederlandse radio met veel (classic) rock en live optredens van binnenlandse en buitenlandse artiesten. Het is de afgeleide van Countdown (Nederland), het tv-programma van de publieke omroep Veronica. Dat begon in 1978 als een muziekprogramma met veel aandacht voor live optredens en interviews met artiesten. In 1982 vormde Veronica-radiobaas Lex Harding de tv-variant in een hitshow met clips en optredens van artiesten uit de Top 40. De oorspronkelijke insteek leidde echter tot de radio-variant Countdown Café. Deze radioshow begon bij Veronica april 1982 op Hilversum 3 met Lex Harding, Annet van Trigt en Kees Baars als presentatoren en interviewers.

Elke week traden er 2 bands op, er waren interviews, een concertagenda en zo nu en dan een popquiz. Countdown Café werd de vaste hangout van iedereen die in Hilversum iets met muziek te maken had. Er kwamen die eerste jaren diverse bekende buitenlandse artiesten langs voor een interview of een optreden, zoals U2, Simple Minds, INXS, Sammy Hagar, Joe Jackson, Frankie Miller en vele andere. Het optreden van U2 leidde tot hun eerste hit. Voor dit concert werden zowel voor radio als tv opnamen gemaakt. Veronica huurde hiervoor het zaaltje ‘t Heem in Hattem. Countdown Cafe werd vanaf locatie live uitgezonden en de tv-registratie op een latere datum. Lex Harding vond U2 live veel beter dan op plaat en stelde voor een single van dit optreden uit te brengen. De macht van Veronica als hitmaker was met de Top 40 zo groot, dat het management van U2 dit idee graag overnam. Zo kwam I Will Follow, Live In Countdown Cafe uit, productie Adje Bouman van Veronica. Het werd de allereerste hit, waar dan ook ter wereld, voor U2.

Nadat Lex Harding de van de VARA overgenomen dj Alfred Lagarde toevoegde aan het presentatieteam van Countdown Café werd de show steeds populairder. De spotjes voor Countdown Café met de stem van Alfred waren de volle vrijdag van Veronica het ideale uithangbord voor de licht chaotische radioshow. Samen met Kees Baars was dit het duo die de meest populaire jaren van Countdown Café van geluid voorzag.

Toen Veronica in 1995 commercieel ging, was er geen plaats meer voor een dure show met live artiesten op locatie. Op Kink FM, een alternatieve zender van Veronica, heeft Alfred Lagarde nog tot zijn dood op 1 januari 1998 een uitgeklede variant van Countdown Café vanuit de Veronica-studio gepresenteerd. Kees Baars brengt het vervolgens in 2013 even terug op KX Radio, maar daar moet de naam worden aangepast in Downtown Café omdat de rechten van de merknaam dan bij SBS liggen. In februari 2015 brengt Radio Veronica het programma Countdown Café terug op vrijdagavond van 20:00 tot 00:00 uur. Dit programma wordt gepresenteerd door Kees Baars en Dennis Hoebee.

Hier moet het per 2017 weer stoppen, omdat nieuwe Veronica-eigenaar Talpa Network er geen geld voor over heeft. Het radioprogramma maakte een regionale doorstart bij NH Radio, wederom met Baars als presentator. Deze is naar station manager Arjan Snijders gestapt, die per direct drie uur op zondagavond vrij maakt voor de show met rock'n roll en live muziek. Het programma wordt opgenomen in de Q-Factory Amsterdam.[1]