Countdown Café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Countdown Café is een muziekprogramma op de Nederlandse radio met veel (classic) rock en liveoptredens van binnenlandse en buitenlandse artiesten.

Geschiedenis[bewerken]

Countdown Café is de afgeleide van Countdown, het tv-programma van de publieke omroep Veronica. Dat begon in 1978 als een muziekprogramma met veel aandacht voor liveoptredens en interviews met artiesten, wat leidde tot de radiovariant Countdown Café. Dit radioprogramma begon bij Veronica in april 1982 op Hilversum 3 met Lex Harding, Annette van Trigt en Kees Baars als presentatoren en interviewers.

Elke week traden er twee bands op, er waren interviews, een concertagenda en zo nu en dan een popquiz. Er kwamen die eerste jaren diverse bekende buitenlandse artiesten langs voor een interview of een optreden, zoals U2, Simple Minds, INXS, Sammy Hagar, Joe Jackson en Frankie Miller. Het optreden van U2 leidde tot hun eerste hit.

Nadat Lex Harding de van de VARA overgenomen dj Alfred Lagarde aan het presentatieteam van Countdown Café had toegevoegd, werd het programma steeds populairder. Samen met Kees Baars was dit het duo dat de populairste jaren van Countdown Café van geluid voorzag.

Toen Veronica in 1995 commercieel werd, was er geen plaats meer voor een duur programma met liveartiesten op locatie. Op Kink FM, een alternatieve zender van Veronica, presenteerde Lagarde nog tot zijn overlijden op 1 januari 1998 een uitgeklede variant van Countdown Café vanuit de Veronica-studio. Baars bracht het vervolgens in 2013 even terug op KX Radio, maar daar moest de titel worden gewijzigd in Downtown Café, omdat de rechten van de merknaam bij SBS lagen. In februari 2015 bracht Radio Veronica het programma Countdown Café terug op vrijdagavond van acht uur tot middernacht. Dit programma werd gepresenteerd door Kees Baars en Dennis Hoebee.

Hier moest het in 2017 weer stoppen, omdat de nieuwe Veronica-eigenaar Talpa Network er geen geld voor overhad. Het radioprogramma maakte een regionale doorstart bij NH Radio, wederom met Baars als presentator. Het programma wordt opgenomen in 'muziekmakerscentrum' Q-Factory in Amsterdam.[1]