Courage het bange hondje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Courage het Bange Hondje
logo
logo
Genre Animatie, komedie, horror
Speelduur ± 22 minuten (per afl.)
Hoofdrollen Marty Grabstein
Thea White
Lionel G. Wilson
Arthur Anderson
Simon Prebble
Paul Schoeffler
Billie Lou Watt
Arnold Stang
Regie John R. Dilworth
Muziek Jody Gray
Andy Ezrin
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels (o.v.)
Productie
Producent John R. Dilworth
Robert Winthrop
Winnie Chaffee
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 12 november 1999
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen 15 januari 2000
Einde Vlag van Verenigde Staten 22 november 2002
Afleveringen 52
Seizoenen 4
Zender Cartoon Network
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Courage The Cowardly Dog (Courage, het bange hondje) is een humoristische tekenfilmserie. Hij wordt vertoond op het tekenfilmkanaal Cartoon Network.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De tekenfilmserie ontstond halverwege de jaren 1990, toen de zender Cartoon Network op zoek ging naar nieuwe tekenfilms die aan zouden slaan bij de smaak van de kijker. Van een aantal tekenfilms werd een proefaflevering gemaakt, die uitgezonden werden als onderdeel van het programma 'What a cartoon!'. De kijker mocht bepalen welke proefafleveringen zouden resulteren in een tekenfilmserie. Courage was één van de winnaars, samen met tekenfilms als Johnny Bravo, Dexter's Laboratory en The Powerpuff Girls.

De proefaflevering van Courage kende een enigszins cartooneske tekenstijl, en kenmerkte zich door een absurd soort zwarte humor, enigszins vergelijkbaar met de tekenfilmserie Ren en Stimpy. In deze aflevering blijft Courage alleen thuis als zijn baasjes op stap gaan, en wordt hij overrompeld door een stel katten die in het appartement een wild feest komen geven. De serie die volgde, werd minder absurdistisch en paste daardoor meer in het beeld van de andere moderne Hanna-Barbera-tekenfilms. De karakters Muriël en Eustace werden toegevoegd, en de enscenering van de serie was voortaan een huisje op het platteland.

Verhaal[bewerken]

Het hondje Courage (Engels voor 'moed') woont samen met zijn bazinnetje Muriël en haar man Eustace in een afgelegen huis in 'Nergens'. In elke aflevering gebeuren er mysterieuze dingen. Kenmerkend aan de personages is dat Muriël veel te naïef is en Eustace alleen maar geïnteresseerd is in zijn dagelijkse krant, de televisie en geld. Zijn drang naar geld steekt hem vaak de ogen uit en daardoor geraken ze vaak in de problemen.

Personages[bewerken]

De personages in de serie kunnen verdeeld worden in hoofdkarakters, andere personages en slechteriken.

Hoofdpersonages[bewerken]

  • Courage is een klein bang hondje dat vaak slachtoffer wordt van pesterijen van de echtgenoot van zijn bazin Muriel en ook van de duiven in het park. Als zijn bazin in gevaar is, dan is hij opeens wel erg moedig. Zijn ouders werden ooit door een gemene dierenarts voor een experiment de ruimte in geschoten en als kleine pup werd hij door Muriel meegenomen naar hun boerderij in Kansas.
  • Muriel is een naïef oud dametje dat graag eten kookt of op de schommelstoel zit met haar hondje Courage. Ze is van Schotse afkomst en praat met een wat Schots accent. Als ze ziet dat Eustace, haar echtgenoot, Courage aan het pesten of mishandelen is, komt ze altijd met een deegroller om hem een klap op zijn hoofd te geven.
  • Eustace is een knorrige oude boer (die echter niet werkt als een boer) die de hele dag de krant leest, televisie kijkt of een manier bedenkt om snel rijk te worden. Naast Muriel heeft hij vooral een vurige liefde voor zijn oude trekker. Hij heeft een moeder die hem steeds 'stomme knul' noemt en eigenlijk net zo kaal is als hij, maar een grote pruik draagt. Ook had hij een broer Horst die overleden is en waar hij niet mee kon opschieten. Zijn meestgebruikte uitspraak is 'Stupid dog!' ('Stomme hond!') wanneer Courage in zijn ogen weer eens wat verkeerd heeft gedaan.

Andere personages[bewerken]

  • Dokter Vindaloo is een Indiase dokter die vaak erbij wordt gehaald om een onbekende ziekte te onderzoeken. Zoals toen Muriel door een weermol gebeten werd. Hij lijkt een loyale vriend te zijn, maar ook hij heeft zijn zwaktes. Zo verstuurde hij geheime gegevens over Muriel aan een machtig bedrijf voor heel veel geld.
  • De computer praat met een sarcastisch (haast cynisch) Engels accent en geeft informatie aan Courage om hem te helpen tegen problemen. Eén keer verplaatste de computer zijn geest in de ziel van Muriel.

Slechteriken[bewerken]

  • De buitenaardse kip is een kip met rode ogen van de planeet Mars. Deze slechterik verscheen in de pilot van de serie. De kip probeert de boerderij over te nemen.
  • Katz is een rode antropomorfe kat met een Engels accent en heeft zijn eigen achtergrondmuziek in de serie.

Originele stemmen[bewerken]

Nederlandse stemmen[bewerken]

Externe links[bewerken]