Courgette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Courgettes
volgroeid exemplaar
Vrouwelijke bloem met gewone aardhommel
Plant in augustus

De courgette (ook wel: mergpompoen) is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken.

Het Nederlandse woord courgette voor de groente komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten. Maar de groente kan eveneens rauw worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden de courgette het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

Teelt[bewerken]

In plastic tunnels kan al eind april geplant worden met een plantafstand van 140 bij 80 cm. Voor de buitenteelt kan in Nederland gezaaid worden in mei in potten, die onder glas opgekweekt worden en dan half juni buiten worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 100 bij 100 cm. Ook kan in juni ter plaatse gezaaid worden. Voor de herfstteelt wordt begin juli uitgeplant en in september wordt er dan eventueel een tunnel overheen gezet. De eerste vruchten worden vanaf juli geoogst. Er moet drie keer in de week en in de zomermaanden bijna dagelijks geoogst worden. Tot eind september, als er geen nachtvorst optreedt, kan er buiten doorgeoogst worden.

Voor de best mogelijke vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels noodzakelijk.

Inhoudstoffen[bewerken]

De voedingswaarde van 100 gram verse courgette is:

Energetische waarde 67 kJ
Koolhydraten 4 gram
Eiwit 0,6 gram
Vet 0,1 gram
Vitamine C 17 mg
Caroteen 0,20 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,09 mg
Calcium 15 mg
IJzer 0,4 mg

Vroeger bevatten courgettes de giftige stof cucurbitacine in hoge concentraties, maar telers zijn er via plantenveredeling in geslaagd de gehaltes van deze stof praktisch tot nul terug te dringen. Niettemin komt het soms voor dat zelf gekweekte courgettes toch hoge concentraties cucurbitacine bevatten, die in zeldzame gevallen dodelijk kunnen zijn.[1] Cucurbitacine zorgt voor een bittere smaak van de courgette. Men raadt daarom af om courgettes en pompoenen die bitter smaken, te eten.

Ziekten[bewerken]

Courgette kan aangetast worden door grauwe schimmel (Botrytis cinerea), sclerotiënrot (Sclerotina sclerotiorum), echte meeldauw (Sphaerotheca fusca), bladvlekkenziekte (Didymella bryoniae), vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en fusarium-verwelkingsziekte (Fusarium javanicum). Deze laatste ziekte komt vooral voor als het nat is.

Verder kan vooral het courgettegeelmozaïekvirus optreden, dat door bladluizen wordt overgebracht. Het is een niet-persistent virus en kan ook mechanisch met bijvoorbeeld een mes worden overgebracht.

Ook spint, witte vlieg, trips en bladluizen kunnen schade geven. De laatste vooral door virusoverdracht.

Galerij[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Leer jezelf ecologisch tuinieren.
Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Artikel in het kookboek.