Crème (huidsmeersel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crème

Een crème (Latijn: cremor) is een emulsie van water en vetstoffen. Een crème bestaat dus altijd uit een vet- en waterfase. De emulgator die aanwezig is, is bepalend voor het onderscheid tussen een o/w (water als uitwendige fase) of w/o (vet als uitwendige fase). Het is dus mogelijk om meer vet in de crème te hebben, maar alsnog een o/w-crème te bekomen. Om beide fasen mooi te emulgeren wordt er een emulgator (bijvoorbeeld tween of span) aan de crème toegevoegd.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Crèmes worden gebruikt in de cosmetica en in de geneeskunde voor verschillende doeleinden. Crème komt ook voor als huishoudelijk artikel.

In de cosmetica worden crèmes gebruikt om:

  • de huid te reinigen
  • de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnebrandcrème)
  • de huid er beter te doen uitzien
  • de huid te koelen: de zogenaamde "cold creams" , er wordt een pseudo-emulgator (bijvoorbeeld walschot) aan de 2 fasen toegevoegd hierdoor zal de crème wanneer men deze op de huid aanbrengt breken en een verkoelend effect geven omdat de emulsie op de huid gebroken wordt en het water dus zal verdampen.

In de geneeskunde wordt crème vooral gebruikt als medium om geneeskrachtige stoffen op de huid te laten inwerken, daarmee valt een crème onder de dermatica.

Men kan een onderscheid maken tussen hydrofiele (O/W-crème, olie-in-water emulsie) en hydrofobe crèmes (W/O-crème, water-in-olie emulsie). Een halfvast huidpreparaat dat fysisch uit slechts één fase bestaat (bijvoorbeeld alleen vette bestanddelen) heet een zalf.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]