Crónicas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crónicas
Regie Sebastián Cordero
Producent Bertha Navarro, Isabel Davalos, Guillermo del Toro
Scenario Sebastián Cordero
Hoofdrollen John Leguizamo
Leonor Watting
José Maria Yaspik
Muziek Antonio Pinto
Cinematografie Enrique Chediak
Distributie Palm Pictures
Première 16 mei 2004
Genre thriller
Speelduur 108 minuten
Taal Spaans
Land Mexico- Ecuador
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Crónicas (Chronicles in het Engels) is een Mexicaans-Ecuadoraanse film uit 2004. De film werd geschreven en geregisseerd door de Ecuadoraan Sebastián Cordero. De film was de officiële inzending van Ecuador voor een Academy Award voor "beste niet-Engelstalige film ". De film kwam in 2005 uit in Nederland en in 2006 in België.

Plot[bewerken]

De film speelt zich af op het platteland van Ecuador, in de streek van Babahoyo en vertelt het verhaal van de journalist Manolo Bonilla (gespeeld door John Leguizamo) uit Miami, die de verkrachting en de moord van een aantal kinderen uit de streek onderzoekt. Tijdens een begrafenis rijdt de bijbelverkoper Vinicio Cepeda het broertje dood van een van de slachtoffers. Manolo beschermt Cepeda tegen de volkswoede en Cepeda belandt in de gevangenis, waar hij het zwaar te verduren krijgt van de medegevangenen. Manolo belooft zich in te zetten voor de vrijlating van Vinicio, in ruil voor informatie over de moorden. Tijdens zijn gesprekken met Cepeda begint Manolo Cepeda er echter van te verdenken dat hij zelf het "monster van Babahoyo " is. Cepeda stuurt Manolo echter weg. Verder onderzoek van Manolo leert hem dat Cepeda steeds in de buurt de plaats van de misdaden was. Cepeda wordt echter vrijgelaten en wanneer Manolo Cepeda thuis opzoekt, is Cepeda al met zijn zoontje weg. Manolo vertelt de politie wat hij weet en de film eindigt met de aankomst van de politie op de luchthaven.

Rolverdeling[bewerken]

Diverse[bewerken]

Voor de meuziek werd beroep gedaan op de medewerking van belangrijke Ecuadoraanse en buitenlandse muzikanten, als Hugo Hidrovo, la Grupa, Hipatia Balseca, Jipson en de Mexicaanse groep Café Tacvba. Het was de eerste film in het Spaans voor de acteur John Leguizamo.

De film kreeg de Mexicaanse Ariel-prijs 2007 (XLIX uitgave) voor beste regie.