Zelenogradsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cranz)
Zelenogradsk
Зеленоградск
Cranz
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Oostzee
Oostzee
Locatie in Rusland
Zelenogradsk (Rusland)
Zelenogradsk
Kerngegevens
Oblast Kaliningrad
Coördinaten 54° 58′ NB, 20° 29′ OL
Algemeen
Inwoners
(volkstelling 2002)
12.509
Overig
Netnummer(s) (+7) 40150
OKATO-code 27215501
Tijdzone USZ1 (UTC+2)
Locatie in oblast Kaliningrad
Zelenogradsk (oblast Kaliningrad)
Zelenogradsk
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Zelenogradsk (Russisch: Зеленоградск, Duits: Cranz; Pools: Krańc; Litouws: Krantas) is een stad in de Russische oblast Kaliningrad. De plaats had 12.509 inwoners bij de volkstelling van 2002. De stad ligt aan de Samlandse kustlijn vlak bij de Koerse Schoorwal aan de Oostzee. Het is een populaire weekendbestemming voor de inwoners van Kaliningrad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van het huidige Zelenogradsk lag oorspronkelijk een Oud-Pruisisch vissersdorp.

Het gebied kwam onder controle van de Duitse Orde. De Duitse naam Cranz, oorspronkelijk Cranzkuhren, stamt af van het Oud-Pruisische woord krantas, wat “kust” betekent. Tot de 19de eeuw bleef het een klein vissersplaatsje in Oost-Pruisen.

Tijdens de 19de eeuw werd het dorp de belangrijkste badplaats van het koninkrijk Pruisen aan de Oost-Pruisische kust, vooral nadat in 1885 een spoorwegverbinding kreeg met Koningsbergen (nu Kaliningrad). Ondanks de groei van het toerisme bleef de visserij belangrijk; gerookte bot was een regionale delicatesse.

In 1945 werd de stad bezet door het Rode Leger en geannexeerd door Rusland. De Duitse bevolking vluchtte gedurende de evacuatie van Oost-Pruisen, of werd gedeporteerd. De naam van de plaats werd veranderd in Zelenogradsk of “Groene Stad”.

De toeristenindustrie werd gedurende de Koude Oorlog verwaarloosd en verschoof naar Svetlogorsk (voormalig Rauschen). Zelenogradsk werd populairder onder vakantiegangers en vele rijke Moskovieten, die een eigen huis hebben in de omgeving.

Geboren in Cranz/Zelenogradsk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zelenogradsk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.