Cras-Avernas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cras-Avernas
Deelgemeente in België Vlag van België
Cras-Avernas (België)
Cras-Avernas
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Hannuit Hannuit
Coördinaten 50° 42′ NB, 5° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,00 km²
Inwoners
(01/01/2007)
545
(109 inw./km²)
Overig
Postcode 4280
Netnummer 019
Detailkaart
Cras-Avernas (Luik)
Cras-Avernas
Portaal  Portaalicoon   België


Cras-Avernas is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Hannuit. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1971 toegevoegd werd aan de gemeente Hannuit.

Cras-Avernas ligt in het noordoosten van de gemeente Hannuit aan de taalgrens. De dorpskom ligt aan de weg van Montenaken naar Hannuit. Cras-Avernas is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met vooral graanteelt en suikerbietenteelt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1262 was de naam van het dorp "Evernay le Craie" en in 1497 "Avernas le Crassie", het woord "Cras" zou het zelf zijn als het huidige waalse woord "cresse" betekende een bergkam.[1]

Het dorp werd van bij zijn ontstaan Avernas-le-Petit genoemd om het te onderscheiden van Avernas-le-Bauduin. Pas rond de 15de eeuw veranderde de naam van het dorp stilaan - via de vorm "Avernas-le-Gras"[2] - naar de huidige benaming.

Avernas lag vanaf de 9de eeuw in het Graafschap Avernas, daarna behoorde het tot het Graafschap Steps om ten slotte te gaan behoren tot het Hertogdom Brabant. Vanaf de 11de eeuw was het dorp eigendom van de Sint-Laurentiusabdij te Luik en was het een eigen heerlijkheid. In 1676 werd deze ten voordele van de joods-sefardische bankier Antonio Lopes Suasso verheven tot baronie[3] .

Na het Concordaat van 1801 werd te Cras-Avernas een parochie opgericht die toegewijd was aan Sint-Laurentius. Daarvoor had het dorp kerkelijk afgehangen van Bertrée.

In 1213 werd in de velden ten noorden van het dorp de Slag van Steps uitgevochten, waarbij de Brabantse hertog Hendrik I, bij een aanval op het prinsbisdom Luik, door prins-bisschop Hugo II van Pierrepont en diens bondgenoot Lodewijk II van Loon werd verslagen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De vierkantshoeve La Bosquée waarvan de huidige gebouwen dateren van 1899 met een oude kern uit de 18de eeuw. De ingangspoort dateert van 1759. Reeds in de 13de eeuw was er op die plaats een boerderij die gebouwd werd door monniken van de abdij Val-Notre-Dame te Antheit die er bleven wonen tot in de 17de eeuw. Tot aan de vaststelling van de taalgrens in 1963 lag de boerderij op het grondgebied van de gemeente Montenaken in de provincie Limburg. In dat jaar werden de boerderij en de gronden bij Cras-Avernas gevoegd.
  • De Ferme Wauthier ook genoemd 'Château du Rivage' was vroeger een hoeve van de Duitse Orde van Alden Biesen. In 1851 kwam er een suikerfabriek. Dit zou de start betekenen van de suikerbietenteelt in de streek.
  • Het kasteel Nihoul uit 1882
  • De hoeve van abdij Saint-Laurent (reeds vermeld in de 11de eeuw) en kasteeltje Snyers (1897), ook genoemd Kasteel van Cras-Avernas
  • De Sint-Laurentiuskerk gebouwd in 1852 ter vervanging van een houten kerk

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cras-Avernas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.