Creil (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Creil
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Creil (Nederland)
Creil (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 46′ NB, 5° 40′ OL
Algemeen
Inwoners (01-04-2014) 1649
Overig
Postcode 8312
Woonplaatscode 1281 ?
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Creil is een van de tien groendorpen in de Nederlandse gemeente Noordoostpolder. Het dorp heeft 1649 inwoners.

Ligging[bewerken]

Het ligt ten noordwesten van Emmeloord. Ten noorden van Creil ligt Rutten, Espel ligt zuidwestelijk van het dorp en Bant ligt aan de oostelijke kant van het dorp. De N715 (Noorderringweg) verbindt Bant en Creil en is een van de belangrijkste transportwegen in het noordelijke gebied van de Noordoostpolder, aangezien deze een verbinding met de A6 heeft. Alle wegen in de N.O. Polder van dorp naar dorp zijn provinciale wegen en hebben een naam met toevoeging ringweg.

Geschiedenis[bewerken]

De naam is afkomstig van een dorp dat ooit aan de kust van de Zuiderzee lag. De naam verwijst naar het Creiler Woud (of Kreilse Bos), dat vroeger ten noordoosten van Noord-Holland lag, globaal tussen Texel en Enkhuizen in. Het huidige Creil is ontworpen door de Directie van de Wieringermeer. Met de bouw werd in 1953 begonnen.

Voorzieningen[bewerken]

Eind 2004 werd het gebouw van de katholieke kerk verbouwd tot een dienstencentrum, Het Saalicon. Hierin werden de huisarts met apotheek, het consultatiebureau, de zorgmiddelenuitleen en de ouderenzorg in gevestigd. Ook kwam er een kapsalon. Inmiddels is de huisarts weer teruggegaan naar zijn oude praktijk. In de centrale ruimten van het gebouw zijn doorlopende exposities van lokale kunstenaars te bekijken. In Creil is nog wel een gemeente van de PKN actief.

Uniek in zijn bestaan is de samenwoonschool waarin de katholieke Jan Roothaan-school, de openbare basisschool De Springplank en de christelijke basisschool De Regenboog in hetzelfde gebouw zitten. De gemeenschappelijke ruimten worden gedeeld, evenals het schoolplein.

In de omgeving van Creil vindt men veel bloembollen-telers en wordt elk jaar in de lente het Creiler Flora georganiseerd, dat een grote bekendheid heeft in de polder, Zuid-Friesland en Noordwest-Overijssel en al menig bekende Nederlander heeft gezien. Vooral eind april zijn de uitgestrekte bloeiende tulpenvelden een lust voor het oog.

Plaatselijke voetbalclub is SC Creil.

Openbaar vervoer[bewerken]

Door Creil rijdt de volgende buslijn:

Lijn Route Vervoerder Opmerkingen
77 Lemmer - Rutten - Creil - Espel - Emmeloord OV Regio IJsselmond

Bijgewerkt op 19 maart 2015

Externe link[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Beluister

(info)