Musculus cremaster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cremasterspier)
Balheffer
Musculus cremaster
Spier
De m. cremaster ligt in een dunne laag boven de tunica vaginalis.
Synoniemen
Latijn musculus suspensor testiculi[1]

musculus testis[1]

Oudgrieks κρεμαστήρ[2]
Nederlands balspier[3]
Gegevens
Origo ligamentum inguinale
Slagader arteria cremasterica
Zenuw ramus genitalis nervi genitofemoralis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 118,414
Dorlands/Elsevier m_22/12548678
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus cremaster[4] of balheffer[5] is een spier die deel uitmaakt van het systeem voor temperatuurregeling van de zaadballen. De spier buigt af van een tweetal spieren in de buikholte, begeleiden de zaadstreng en zijn gehecht aan de zaadballen. Daardoor kunnen de zaadballen naar het lichaam toe getrokken worden.

Als de temperatuur van de zaadballen te hoog wordt, ontspant de musculus cremaster zich, waardoor de ballen lager komen te hangen en beter gekoeld worden. Worden de ballen daarentegen te veel afgekoeld, dan worden deze door de musculus cremaster naar het warme lichaam toegetrokken. Deze temperatuurcontrole is essentieel voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Daarnaast heeft de musculus cremaster vanuit de evolutie een beschermende functie. Bij een prikkeling van de binnenzijde van het dijbeen worden de ballen opgetrokken en zijn daardoor iets meer beschermd. Dit proces noemt men de cremasterreflex. Soms verdwijnen de testes hierbij zelfs helemaal in het lieskanaal.

Ook bij een hoge mate van seksuele opwinding, en bij een naderende zaadlozing, kunnen de ballen zeer hoog naar het lichaam worden opgetrokken.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Fonahn, A. (1922). Arabic and Latin anatomical terminology. Chiefly from the Middle Ages. Kristiania: Jacob Dybwad.
  2. Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.
  3. Platzer, W., Steen, F.J. van der & Steen, J.C. van der (1978). Sesam Atlas van de anatomie. Deel 1: Bewegingsapparaat. Baarn: Bosch & Keuning NV.
  4. Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  5. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.

G. van Rijberk : 'De balhef- of cremasterreflex'. In : Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. - 81(1937)3. - p. 4166-4178.