Crimi Clowns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crimi Clowns
Genre Zwarte humor
Speelduur 30 minuten
Bedenker Luk Wyns
Regie Luk Wyns
Peter Van Eyndt
Scenario Luk Wyns
Muziek Glenn Roels
Intromuziek Jonas Wyns
Land van oorsprong Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Luk Wyns
Coproducent Gijs van de Westelaken
David Claikens
Alex Verbaere
Jan Vrints
Uitvoerend
producent
Peter van de Walle
Productiebedrijf Diamond City Films
Column Film
Uitzendingen
Start Vlag van België 1 oktober 2012
Vlag van Nederland 30 november 2012
Afleveringen Vlag van België 34
Vlag van Nederland 7
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Vlag van België Medialaan
Vlag van Nederland SBS Broadcasting
Zender Vlag van België 2BE/Q2
Vlag van Nederland Veronica
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Crimi Clowns is een fictiereeks voor Q2 en Veronica gecreëerd, geregisseerd en geproduceerd door Luk Wyns.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wesley Tersago studeert aan de Amsterdamse Filmacademie, maar wordt daar na zijn vierde jaar aan de deur gezet. Hij komt terecht in de gangsterbende van zijn vader Ronny wanneer ze samen een elektrozaak overvallen. Met een van de gestolen fototoestellen besluit Wesley de praktijken van het genootschap op band te zetten. Wat volgt zijn gewelddadige, maar ook humoristische en zelfs emotionele scènes.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

 • Johnny de Mol als Wesley Tersago: 'cameraman' van de serie en de zoon van Ronny. Hij is een getalenteerd filmstudent, maar werd van school gestuurd. Dit houdt hij geheim voor de rest van de bende. Het intelligentste, maar meest gestoorde bendelid. Zijn artiestennaam is Nonkel Wesley. (hoofdrol seizoen 1-2, nevenrol seizoen 3)
 • Luk Wyns als Ronny Tersago: vader van Wesley en leider van de bende. Hij heeft een voorliefde voor jonge vrouwen, drank en cocaïne, een gevaarlijke mix die hem uiteindelijk zijn tv-carrière kostte. Zijn artiestennaam is Clown Norry. (hoofdrol seizoen 1-heden)
 • Manou Kersting als Lou De Man: voormalig bokser die aan de vele slagen een gebrekkig geheugen en een persoonlijkheidsstoornis overhield, iets waar de andere bendeleden geregeld misbruik van maken. Hij is in feite een goede vent, maar kwam met de foute mensen in aanraking. Zijn artiestennaam is Clown Papalou. (hoofdrol 1-heden)
 • Chris Willemsen als Mike Bolckmans: bendelid dat aan dwerggroei lijdt en daardoor met vooroordelen te kampen heeft, vooral vanwege Lou, maar wel een enorm getalenteerde clown en gangster blijkt te zijn. Hij is een specialist in alarmsystemen en brandkasten. Zijn artiestennaam is Mini Mike. (hoofdrol seizoen 1-heden)
 • Veerle Dejonghe als Rachel Rubbens: moeder van Wesley en verwikkeld in een scheiding met Ronny, al kunnen de twee het best nog met elkaar vinden. Ze lijdt aan een drankverslaving en blijft tussen haar avontuurtjes door op een doorstart van haar huwelijk hopen. (hoofdrol seizoen 1-heden)
 • Hilde Uitterlinden als Maria Deprez: grootmoeder van Wesley en de grootste kwelduivel van haar zoon Ronny, temeer omdat ze in diens scheidingsperikelen partij kiest voor Rachel. Ze staat de bende echter wel vaak bij met gouden raad en helpt hen meer dan eens - al dan niet letterlijk - de boel op te kuisen. (hoofdrol seizoen 1-heden)
 • Frank Aendenboom als Jos den Dief: gangsterbaas die steeds in een smetteloos pak gekleed gaat. Hij was een goede vriend van wijlen vader Tersago en helpt Ronny en diens bende daarom financieel. Hij staat er daarbij wel op dat hij steeds tijdig wordt terugbetaald. (hoofdrol seizoen 1-3)
 • Kimberley Klaver als Katia Mermowitz: serveuse in het vaste restaurant van de Tersago's en vriendin van De Patron, de vroegere celmaat van Ronny. Ze wil beroemd worden en probeert zich via de bende in de entertainmentsector te katapulteren. Haar artiestennaam is Clown Kaki. (hoofdrol seizoen 1-3)
 • Silke Becu als Amber Tersago: zus van Wesley en oogappel van vader Ronny, hoewel ze een eindeloos zorgenkind is. Ze studeerde rechten, maar besloot om naaktdanseres te worden. Aan dat milieu hield ze een drugsprobleem over. Wanneer haar broer in de gevangenis belandt, neemt ze diens camerawerk over. (nevenrol seizoen 1, hoofdrol seizoen 2-heden)

Nevenrollen[bewerken]

 • Peter Thyssen: Jay Peeters, een onbetrouwbaar bendelid dat niet gemakkelijk uit de weg te ruimen is.
 • Eddy Faus: Jarek Prezinski, de trouwe chauffeur en lijfwacht van Jos.
 • Eline De Munck: Durga Zneba, uitbaatster van de vaste nachtclub van de bende.
 • Riona Neve: Ylka Prezinski, de zus van Jarek die het hoofd van Amber op hol brengt. (seizoen 3)
 • Joke De Winde: Corine, danseres in de vaste nachtclub van de bende.
 • Hans De Munter: Inspecteur Fred Coenen, belast met het onderzoek naar de criminele activiteiten van de Tersago's.
 • Ellen Schoeters: Inspecteur Vanessa Willems, belast met het onderzoek naar de criminele activiteiten van de Tersago's.
 • Frank Lammers: De Patron, de licht ontvlambare voormalige celgenoot van Ronny en sponsor van diens bende. (seizoen 1-2)
 • Abigail Abraham: Flower Da Silva, danseres van Braziliaanse origine en de vriendin van Wesley. (seizoen 1-2)

Gastrollen[bewerken]

Seizoen 1

Nawfel Bardad-Daidj (Kadeir), Camilia Blereau (hoofdverpleegster), Ron Cornet (André de Polies), Axel Daeseleire (Wim Leblanc), Robert de la Haye (Frank), Bob De Moor (Minister Stefan Mertens), Sura Dohnke (Ingrid Maes), Diederik Ebbinge (Meneer Dejong), Moraad El Kasmi (Abdel), Ludo Hellinx (Bruno Cools), Tania Kloek (vrijwilliger Rode Kruis), Nabil Mallat (El Amrami), Marilou Mermans (Dochter van Jefke), Eddy Meuws (Philippe De Ruyter), Elsie Moraïs (studiozangeres), Katja Schuurman (Mevrouw Dejong), Abdoulaye Traoré (Alonzo), Roel Vanderstukken (Agent), Henry van Loon (EZ) en anderen.

Seizoen 2

Tom Audenaert (Francis Bastiaens), Luc Caals (Maurice Van Rossum), Ron Cornet (André de Polies), Axel Daeseleire (Wim Leblanc), Sura Dohnke (Ingrid Maes), Luk D'Heu (Eisenstein), Diederik Ebbinge (Meneer Dejong), Norbert Kaart (Psychiater), Tania Kloek (vrijwilliger Rode Kruis), Eddy Meuws (Philippe De Ruyter), Katja Schuurman (Mevrouw Dejong), Rob Teuwen (Arno) Karel Tuytschaever (Dokter Vannachteren), Theo Van Baarle (Spoeddokter), Eric Van Herreweghe (Michel), Henry van Loon (EZ), Erika Van Tielen (Verpleegster), Luc Verhoeven (Fredje), Sarah Vingerhoets (Joy), Jonas Wyns (Michael) en anderen.

Seizoen 3

Anthony Arandia (Agent), Tom Audenaert (Francis Bastiaens), Joyce Beullens (Annick), Shiva Carnivora (Peaches), Robbie Cleiren (Wally), Axel Daeseleire (Wim Leblanc), Rudi Delhem (Rik), Karel Deruwe (Mon), Luk D'Heu (Eisenstein), Philippe Geubels (Philippe Geubels), Paul Maes (Kenneth Verbraecken), Ini Massez (Agente), Eddy Meuws (Philippe De Ruyter), Ivan Pecnik (Ivan Pecnik), Stefan Perceval (Joris), Ben Segers (Pastoor), Chiel van Berkel (Thijs Van Vliet), Bruno Vanden Broecke (Bruno), Chris Van Espen (Pizza Chriske), Erika Van Tielen (Verpleegster), Gert Winckelmans (Agent Michel) en anderen.

Afleveringen[bewerken]

Hieronder worden de afleveringen ingedeeld volgens uitzending in Vlaanderen. In Nederland zijn enkel de eerste 14 afleveringen uitgezonden en werden deze door een alternatieve montage als 7 lange episodes vertoond.

Seizoen 1[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Eerste uitzending Vlaanderen Eerste uitzending Nederland
1 Villa Tersago Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 1 oktober 2012 30 november 2012
De bende van Ronny Tersago breekt in bij Saturn in Wilrijk. Ronny's zoon Wesley begint het leven van de bende te filmen: hun optredens als clowns, hun criminele activiteiten en hun turbulente nachtleven. Bendelid Jay blijkt een verklikker. 
2 Moederskindje Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 8 oktober 2012 30 november 2012
Ronny heeft het lastig: Jos den Dief wil Ronny's auto, de Patron wil geld zien, de bank wil zijn huis en Ronny's moeder dreigt ermee bij hem te komen wonen. Het nieuwe bendelid blijkt een dwerg. Ronny en Wesley rekenen af met Jay. 
3 Jefke 90 Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 15 oktober 2012 7 december 2012
Ronny en Wesley gaan langs de berm van de E19 zoeken naar het lijk van Jay. Het is verdwenen. André de Polies probeert Ronny te flikken en Rachel is woedend. Tijdens hun optreden op een feestje voor een 90-jarige komt er nieuws over Jay. 
4 Als Twee Vlinders Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 22 oktober 2012 7 december 2012
Lou heeft Katia een auditie beloofd en Ronny krijgt de woede van de Patron over zich. De mannen worden opgewacht door vier wraakzuchtige Marokkanen en de turbulente nacht eindigt in een stripclub in Breda met een persoonlijk drama voor Ronny. 
5 De Nieuwe Kate Winslet Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 29 oktober 2012 14 december 2012
Mike is meteen razend populair bij de kinderen en Lou kapot van jaloezie. De Marokkanen hebben klacht ingediend en Ronny luist de Patron er in bij de politie, waarna hij Katia troost, dronken voert en mee naar huis neemt. 
6 Klappen in de Handjes Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 5 november 2012 14 december 2012
Terwijl de Patron in de cel zit, wordt er een sexy videoclipje met Katia opgenomen. Jos den Dief valt de studio binnen. Hij heeft slecht nieuws voor Ronny: Jay kan weer praten en moet dringend het zwijgen worden opgelegd. 
7 Grosso Modo Nihil Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 12 november 2012 21 december 2012
Ronny's bankdirecteur doet een vijandig voorstel en wordt door de jongens op andere gedachten gebracht. Hun optreden bij de rijke Nederlandse familie Dejong is een historisch dieptepunt. Maar de clowns wreken zich. 
8 Keifantastische Mensen Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 19 november 2012 21 december 2012
Een feestje in de Heaven loopt uit de hand. En terwijl Rachel haar nood klaagt bij Ma Tersago valt André de Polies met drie collega's binnen om Ronny op te pakken voor huiselijk geweld. 's Middags is er een optreden in Borgerhout
9 Een Boulet voor 't Wachten Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 26 november 2012 28 december 2012
De bende carjackt een Porsche Cayenne en krijgt er gratis een fortuin aan hormonen bij. Lou en Wesley brengen het slachtoffer naar een afgelegen plek maar als de kofferbak open gaat, schrikken ze. 
10 One Flew over the Cuckoo's Nest Luk Wyns, Peter Van Eyndt Luk Wyns 3 december 2012 28 december 2012
Ma Tersago heeft drie demente bejaarden uit het home laten 'ontsnappen'. Ronny sust directeur Cools met een Rolex en dan staan Ma en Rachel voor de deur van de villa. Wesley filmt een hete 'beauty shoot' van Katia als plots... de Patron binnen valt. 

Seizoen 2[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Eerste uitzending Vlaanderen Eerste uitzending Nederland
1 Paters Jezuïeten Luk Wyns Luk Wyns 6 januari 2014 4 januari 2013
Een optreden wordt verstoord wanneer Mike een steen tegen zijn hoofd krijgt. De Marokkaanse Abdel blijkt er alvast iets mee te maken hebben. Mike wordt verzorgd in de Rode Kruis-post, waar ze een oude bekende tegenkomen. 's Nachts breken de Crimi Clowns in. 
2 Memotechnisch Middeltje Luk Wyns Luk Wyns 13 januari 2014 4 januari 2013
Ronny belandt bij Rachel thuis: ze ruziën, worden dronken, sluiten vrede en belanden samen in bed. Een situatie waar André de Polies absoluut niet mee kan lachen. Wesley heeft intussen een fotoshoot met Ingrid, de assistente van Wim Leblanc. 
3 Stilleven met Bloem Luk Wyns Luk Wyns 20 januari 2014 11 januari 2013
Jos den Dief maakt Ronny duidelijk dat hij niet meer met zich laat sollen en Wim Leblanc stuurt zijn doodsbange assistente Ingrid om zijn schuld terug te betalen. Amber is radeloos wanneer André de Polies haar vertelt dat haar vriend EZ dood is. 
4 Dag, Jongens Luk Wyns Luk Wyns 27 januari 2014 11 januari 2013
Na drie weken in de Antwerpse Begijnenstraat komt Wesley vrij, wegens 'gebrek aan bewijzen'. Thuis blijkt inmiddels het een en ander veranderd: Jay zit in een rolstoel bij de open haard, compleet verlamd. Katia krijgt slaande ruzie met Ronny. 
5 Supercute.com Luk Wyns Luk Wyns 3 februari 2014 -
Wanneer Lou uit een coma ontwaakt, verbaast hij iedereen door alles wat hij zegt en doet: hij spreekt plots met een ander accent, haat Marokkanen en is bezorgd om Mike. Al snel wordt duidelijk dat Lou een persoonlijkheidsverandering onderging. 
6 Paracetamolletjes Zijn Op Luk Wyns Luk Wyns 10 februari 2014 -
Jos den Dief vermoedt dat de Tersago's de Patron uit de weg hebben geruimd. Hij verhoogt de druk op Ronny's afbetalingen, claimt Rachels villa en raadt Ronny aan om hun scheidingsprocedure af te breken. 
7 O Fortuna Luk Wyns Luk Wyns 17 februari 2014 -
Katia wil de verdwijning van de Patron melden bij de politie. Met een 'waterboarding'-sessie overtuigt Ma haar om dit toch niet te doen. Intussen lossen de mannen de buit van hun inbraak in Villa Dejong in het magazijn. 
8 Sex with the Ex Luk Wyns Luk Wyns 24 februari 2014 -
De clowns worden gevraagd voor een playback op de Nederlandse televisie. Nadat ze instemmen, studeert Amber Katia's nummer in en is Ronny ontroerd omdat zijn circusgezin weer herenigd is. Wesley bezoekt ondertussen zijn moeder voor haar verjaardag. 
9 Epsilie Luk Wyns Luk Wyns 3 maart 2014 -
De clownsfamilie rijdt naar Nederland voor een televisieoptreden. Onderweg verliest Ronny echter uit het niets de controle over het stuur. De auto gaat over de kop en belandt over de vangrail in een bos. De familie ontsnapt ternauwernood aan de dood. 
10 Stekker Eruit Luk Wyns Luk Wyns 10 maart 2014 -
Ronny en Wesley bezoeken "Madame Pijp" terwijl de dames nog in het ziekenhuis verblijven. In deze club blijkt Corientje te werken. Philippe De Ruyter is ontslagen bij de bank en heeft een wraakplan uitgewerkt. 

Seizoen 3[bewerken]

Dit seizoen is vooralsnog niet op televisie uitgezonden, maar sinds maart 2017 in Vlaanderen wel beschikbaar via het on demand-aanbod van Telenet Digital TV.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Eerste uitzending Vlaanderen
1 Read My Lips Luk Wyns Luk Wyns
De Tersago's zitten in voorlopige hechtenis en Ronny's ex-vriendin Katia vindt in de diepvries het geld van de roofmoord op de Dejongs. Ze waant zich rijk maar wordt betrapt. 
2 Lucy in the Sky with Diamonds Luk Wyns Luk Wyns
Wegens gebrek aan bewijzen wordt de familie Tersago vrijgelaten, met uitzondering van Wesley. Amber beslist om haar broers filmproject zelf af te maken. 
3 Ne Lungo Luk Wyns Luk Wyns
Ronny gaat op ziekenbezoek bij Jos, die hem uitnodigt op een geheimzinnig feestje. Wim Leblanc verkoopt stiekem Ambers pornofilms en wordt aangepakt door Ronny en Jarek. 
4 Knochen, Haut und Gedärme Luk Wyns Luk Wyns
Na het gewapend conflict in restaurant de Veehandel worden de doden opgeruimd en de gewonden verzorgd. Dan belt de politie aan op de plaats delict. 
5 The Rules of the Fightclub Luk Wyns Luk Wyns
Wesley belt Amber vanuit de gevangenis met de vraag om een GSM te verstoppen in een spelconsole en mee te geven aan zijn advocaat. Ook de 'bankjanetten' hebben een plan. 
6 Finita la Comedia Luk Wyns Luk Wyns
Wim Leblanc heeft Peaches mishandeld en Ronny geeft Amber en Ylka de toestemming om voorgoed met hem af te rekenen. De meisjes leveren geen half werk af. 
7 Goed Nieuws, Vader Luk Wyns Luk Wyns
Ronny heeft het idee dat hun Nederlandse impresario hen bedrogen heeft. Hij rekent hardhandig met hem af maar blijkt overhaaste conclusies te hebben getrokken. 
8 Cowboy Norry Luk Wyns Luk Wyns
Ronny wil dat Yvan Pecnik hem vervangt in Clown Cracula en de Haaspaas. Amber en Ylka gebruiken hun vrouwelijke charmes om de acteur over de streep te trekken. 
9 4 Klontjes Suiker Luk Wyns Luk Wyns
Pornoacteur Kenneth 'Het Vleeskanon' Verbraecken heeft Rachels briljanten horloge gestolen. Amber, Lou en Ylka halen het juweel terug en leren Kenneth een lesje. 
10 Vijftig of Honderd Miljoen Luk Wyns Luk Wyns
Na Katia's wraakactie in de villa ontslaat Ronny Jay als bodyguard. Dan doet Jay de Tersago's een crimineel voorstel met het vooruitzicht op vijftig of honderd miljoen. 
11 De Pizza Waren Koud Luk Wyns Luk Wyns
Ronny's favoriete pizzabezorger Chriske heeft een blauw oog. Ronny confronteert de daders met hun slachtoffer en dwingt op zijn manier rechtvaardigheid af. 
12 Van Snuffen Komt Poeppen Luk Wyns Luk Wyns
Lou heeft van Ronny's afwezigheid geprofiteerd om de rol van de Haaspaas van Mike in te pikken. Nu Ronny de leiding weer overneemt, wordt Lou teruggefloten. 
13 De Legataris Luk Wyns Luk Wyns
De bende pleegt een ramkraak op het drugslabo van Malkin, in samenwerking met de corrupte inspecteurs Coenen en Willems. Gelijktijdig is er een politie-inval in de villa van de drugsbaas. 
14 Denk Niet aan de Krokodil Luk Wyns Luk Wyns
Ronny is niet van plan om het fortuin dat hij geërfd heeft te delen met Rachel en hij heeft eindelijk de truc gevonden om haar te laten instemmen met hun echtscheiding. 

Trivia[bewerken]

 • De soundtrack tijdens de voor- en aftiteling is van de hand van Jonas Wyns, de zoon van Luk Wyns.
  • Begingeneriek: Jonez met A Clown like you
  • Eindgeneriek: Jonez & Jewelz met Honey, look!
 • De scènes in De Houten Lepel zijn opgenomen in Afspanning De Kroon aan de Bredabaan in Brasschaat.

Zie ook[bewerken]

Films naar aanleiding van de serie:

Externe links[bewerken]