Naar inhoud springen

Crises (Mike Oldfield)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Crises
Studioalbum van Mike Oldfield
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht mei 1983
Opgenomen november 1982-april 1983
Genre progressieve rock, poprock
Duur 38 minuten
Label(s) Virgin Records
Producent(en) Mike Oldfield, Simon Phillips
Chronologie
1982
Five miles out
  1983
Crises
  1984
Discovery

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Crises is het achtste studioalbum van Mike Oldfield. Op het album staat zijn hit Moonlight shadow.

In navolging van voorgaande album ontwikkelde Mike Oldfield ook met Crises muziek die meer aansloot bij de gangbare popmuziek, daarbij de progressieve rock niet loslatend, maar waar hij steviger elementen integreerde. Opnamen begonnen nadat zijn "Five miles out wereldtournee" in 1982 was afgerond. Hij trok zich met musici uit die wereldtoer terug in zijn woning en geluidsstudio Tilehouse in Denham (Buckinghamshire).

Het album werd gestoken in een diepgroene hoes ontworpen door Terry Ilott. Het laat een toren zien omringd door water en gadegeslagen door een man op de kade, staande voor muziek (toren) en Oldfield (man).

Voor het nummer Mistake, dat alleen op de Amerikaanse elpeepersing voorkomt:

Oldfield ontmoette naar eigen zeggen Jon Anderson van Yes en Roger Chapman van Family in een gezamenlijke barbezoek.

De Europese en Amerikaanse versie van de elpee verschilden. Bij heruitgaven op compact disc werd wereldwijd gekozen voor de Europese versie.

Europese persing

[bewerken | brontekst bewerken]
Lp kant 1
Nr. Titel Duur
1. Crises (Oldfield) 20:40
Lp kant 2
Nr. Titel Duur
1. Moonlight shadow (Oldfield) 3:34
2. In high places (Oldfield) 3:33
3. Foreign affair (Oldfield) 3:53
4. Taurus 3 (Oldfield) 2:25
5. Shadow on the wall (Oldfield) 3:09

Amerikaanse persing

[bewerken | brontekst bewerken]
Lp kant 1
Nr. Titel Duur
1. Mistake (Oldfield)  
2. In high places (Oldfield)  
3. Foreign affair (Oldfield)  
4. Taurus 3 (Oldfield)  
5. Shadow on the wall (Oldfield)  
6. Moonlight shadow (Oldfield)  
Lp kant 2
Nr. Titel Duur
1. Crises (Oldfield)  

De opzet van het album was gelijk aan voorgaande albums; een lange track op één zijde en kortere tracks op de andere zijde. Zo was er volgens Oldfield "voor elk wat wils". Het lange nummer Crises haalde volgens Oldfield hetzelfde peil als de muziek op Tubular Bells. De kortere nummers werden op Taurus 3 na alle op single uitgegeven met wisselend succes. Mistake was een single dat officieel niet op het album stond, maar wel werd bijgeperst bij de Amerikaanse elpeeversie.

Afgaande op de albumlijsten in Europa werd het album in vergelijking op de voorgaande albums bijzonder goed verkocht. In diverse landen werden hoge noteringen gehaald, behalve in Frankrijk (slechts 1 week notering en nog wel op plaats 144). Duitsland (51 weken notering), Zweden (14 weken) en Noorwegen (20 weken) lieten zelfs een nummer 1-notering zien. In Engeland bereikte het een zesde plaats en stond dertig weken genoteerd. In Nederland stond het dertig weken genoteerd met een hoogste plaats op nummer 2; Michael Jackson met Thriller zat hem meerdere werken dwars. De ontvangst binnen de Nederlandse pers was wisselend. Het Algemeen Dagblad (20 juli 1983) vond dat Oldfield terug was op zijn oude niveau, maar schreef daarbij voornamelijk over voorgaande albums. [1] Het kon niet voorkomen dat OOR's Popencyclopedie (versie 1992 en 1995) Oldfield niet meer als belangrijk artiest bespraken (alleen nog in verzamelartikel of symfonische rock) en versie 1995 vermeldt Crises is het geheel niet meer.

Ook met dit album ging Oldfield op tournee. In 2013 volgde een uitgebreide heruitgave via Mercury Records. Er kwamen twee edities; een enkele compact disc en een set met vijf discs, waarvan er één gewijd was aan een optreden van 22 juli 1983 in de Wembley Arena tijdens de genoemde toer.