Crisis- en herstelwet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Crisis- en herstelwet
Citeertitel Crisis- en herstelwet
Titel Wet van 18 maart 2010, houdende regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten
Afkorting Chw
Soort regeling Wet in formele zin
Toepassingsgebied Nederland
Rechtsgebied Omgevingsrecht
Status Vervallen
Goedkeuring en inwerkingtreding
Ingediend op 15 september 2009
Aangenomen door Tweede Kamer op 18 november 2009; Eerste Kamer op 16 maart 2010
Ondertekend op 18 maart 2010
Gepubliceerd op 30 maart 2010
Gepubliceerd in Stb. 2010, 135 en 136
In werking getreden op 31 maart 2010
Ingetrokken/
opgeheven op
1 januari 2024
Geschiedenis
Opgevolgd door Omgevingswet
Wijzigingen Externe lijst
Lees online
Crisis- en herstelwet
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Crisis- en herstelwet was een Nederlandse wet, gericht op de versnelling van infrastructurele projecten. Hieronder vielen grote bouwprojecten en projecten op het gebied van duurzaamheid, energie en innovatie. Tevens beoogde de wet een economische impuls te geven aan de bouwsector ten tijde van de kredietcrisis. De wet is op 31 maart 2010 in werking getreden. Per 1 januari 2024 is de wet vervallen en de bepalingen overgenomen in de nieuwe Omgevingswet.

De Crisis- en herstelwet versnelde enerzijds de procedures voor deze grote projecten, maar handhaafde anderzijds de noodzakelijke waarborgen voor zorgvuldige besluitvorming. De wet bevatte een groot aantal wetswijzigingen, waarmee procedures werden ingekort, het aantal benodigde vergunningen werd teruggedrongen en meer duidelijkheid werd geschapen in bestuurlijke verantwoordelijkheden waarbij Europese en internationale regelgeving wel volledig van kracht bleef. Bij de introductie zijn in totaal 58 projecten aangewezen waarvoor de wet gold, maar op voordracht van de minister-president konden bij algemene maatregel van bestuur nieuwe projecten of categorieën worden toegevoegd. Voor de projecten golden tijdelijke maatregelen, onder andere voor beroepsprocedures en milieueffectrapportages.

In december 2011 heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de wet voor onbepaalde tijd te verlengen.[1] In mei 2012 stuurde het (demissionaire) kabinet-Rutte I een voortgangsrapport en evaluatie over de Crisis- en herstelwet naar het parlement. Hierin werd gesteld dat de wet leidde tot vernieuwing en versnelling van ruimtelijke ontwikkelingsprocessen. Naast de 44 als experiment aangewezen projecten werd bij 12 projecten gebruikgemaakt van het projectuitvoeringsbesluit dat volgens de regering zorgde voor een aanzienlijke versnelling van projecten en een impuls gaf aan ruimtelijke vernieuwing.[2] Hoewel de wet aanvankelijk als tijdelijke maatregel was beoogd, is zij permanent geworden op 25 april 2013.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van projecten die onder deze wet vielen:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]