Crocidura manengubae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crocidura grandiceps
IUCN-status: Kwetsbaar[1]
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Eulipotyphla (Insecteneters)
Familie:Soricidae (Spitsmuizen)
Geslacht:Crocidura
Soort
Crocidura manengubae
Hutterer, 1982
Afbeeldingen Crocidura grandiceps op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Crocidura grandiceps op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Crocidura manengubae is een spitsmuis uit het geslacht Crocidura die voorkomt in de hooglanden van Bamenda, Adamaoua en Yaoundé in Kameroen. Daar leeft hij in bergregenwouden. De soort is verwant aan Crocidura littoralis en Crocidura maurisca.

C. manengubae is een kleine soort met lange schedel en een staart zonder verlengde haren. De vacht is donker grijsbruin, aan de onderkant wat lichter dan aan de bovenkant. De staart en ledematen zijn donkerbruin. Voor het holotype en een paratype bedraagt de kop-romplengte respectievelijk 87 en 77 mm, de staartlengte 61 en 62 mm, de achtervoetlengte 16 en 16 mm, de oorlengte 11 en 9 mm en het gewicht 15 en 13 g.

Literatuur[bewerken]

  • Hutterer, R. 1982. Crocidura manengubae n. sp. (Mammalia: Soricidae), eine neue Spitzmaus aus Kamerun. Bonner zoologische Beiträge 32(3-4):241-249.
  • Hutterer, R. 2005. Order Soricomorpha. Pp. 220-311 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2 vols., 2142 pp. ISBN 0-8018-8221-4