Cruella De Vil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cruella de Vil
Personage uit 101 Dalmatiërs
Cruella de Vil
Cruella de Vil
Debuut 101 dalmatiers (1956)
Bedacht door Dodie Smith
Gespeeld door o.a. Glenn Close (Live action films)
Rachel York (Broadway Musical)
Persoonsinformatie
Alias Cruella Feinberg
Ella de Vil
Soort Mens
Geslacht vrouw
Leeftijd 50+
Geboren 20e eeuw
Geboorteland Groot-Brittannië
Nationaliteit Engelse
Familie
Familie Madeline (moeder)
Portaal  Portaalicoon   Media

Cruella de Vil is een fictief personage die verscheen in het boek 101 Dalmatiërs van Dodie Smith uit 1956. Daarna verscheen ze in de Disney animatie film 101 Dalmatiërs (1961) en het vervolg daarop 101 Dalmatiërs II: Het avontuur van Vlek in Londen (2003) en de 'live action' films 101 Dalmatiërs (1996) en 102 Dalmatiërs (2001) met Glenn Close in de rol van Cruella. In al haar verschijningen, probeert Cruella 99 Dalmatiër puppies te ontvoeren vanwege hun zachte huid om ze te kunnen villen om daarna bontjassen te maken.

Karakter[bewerken]

In het boek wordt verteld dat haar vermogen rond de £6 miljoen pond ligt en dat ze de laatste erfgenaam is van haar welbekende- vermogende familie. Ze is getrouwd met een bonthandelaar, die niet bij naam voorkomt in het boek en ze hebben samen geen kinderen. Cruella wordt neergezet als een gemene en tirannieke vrouw in haar huwelijk en omgeving. Haar man is een mak en dienstbaar type die zelden spreekt en zijn vrouw in alles gehoorzaamt. Hij bezorgt Cruella vele extravagante kleding en andere kostbare dingen om haar tevreden te houden.

Haar oude klasgenoot Anita, vertelt in het boek dat Cruella niet zonder bont kan leven. In haar verschijning in het boek alsook later in film, draagt ze half wit haar en half zwart haar, daarbij dragend een veel te grote rode bontjas. Na een nieuwe ontmoeting met Anita, haar man Roger Radcliff en de Dalmatier honden Pongo, Perdita met hun jonge pasgeboren puppies, doet ze er alles aan om de Dalmatiërs in handen te krijgen.

Externe Link[bewerken]