Cruisevaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Statendam van de HAL.

Cruisevaart is het deel van het personentransport over zee of rivier, waar het bedrijfsmodel gebaseerd is op het amuseren van de passagiers.

Geschiedenis van de cruisevaart[bewerken]

Met de ontdekking van Amerika in 1492 en de opening van het Suezkanaal in 1869, ontstond een grotere markt voor personentransport via het water. Gedurende de voorbije eeuwen is er dan ook een enorme groei geweest in het maritiem transport van personen van het oude Europa naar Amerika en Azië.

De passagiersschepen die daarvoor gebruikt werden verloren sinds de 20e eeuw zeer snel hun aandeel in het personentransport door de enorme vooruitgang in het snellere luchtttransport na de wereldoorlogen. Als antwoord op de luchtvaart, gingen rederijen zich vanaf deze periode steeds meer focussen op het entertainen van hun opvarenden. Rederijen hebben concurrentie op vlak van snelheid al decenia achter zich gelaten, omdat ze daarin niet tegen de luchtvaart op kunnen. In plaats daarvan zijn ze zich gaan onderscheiden op basis van comfort en culturele ontwikkelingen. Interessante tussenstops op al dan niet zomerse bestemmingen, maken dan ook een onlosmakelijk deel uit van de moderne cruisereis.

Hoewel cruiseschepen al sinds 1833 bestonden, was het pas halfweg de 20e eeuw, dat cruisereizen populair werd bij het grote publiek.

Evolutie[bewerken]

Gezien de groeiende middenklasse, zijn er steeds meer mensen die een cruise kunnen en willen betalen. Volgens een onderzoek van cruisemarketwatch.com, zouden in het jaar 2016 bijna 23 miljoen passagiers een cruise hebben gemaakt.[1] Dit is meer dan drie keer zoveel als de 7,2 miljoen personen in het jaar 2000. Deze getallen zijn vooral te wijten aan de economische ontwikkeling van de Oost-Aziatische landen, waar vooral een enorme rol is weggelegd voor China.

Voornaamste routes[bewerken]

Cruiseschepen blijven over het algemeen redelijk lokaal. De meesten maken gedurende de zomer rondvaarten in een specifieke regio, zoals bijvoorbeeld langs Alaska, in de Middellandse Zee, of de langs de kusten van West-Europa. Gedurende de winter worden cruiseschepen naar zuidelijkere gebieden gestuurd, zoals de Caraïben, de kusten van Latijns-Amerika en Australië. Daar genieten ze van de zachtere weersomstandigheden.

Wanneer een cruiseschip van zijn zomerlocatie naar zijn winterlocatie vaart, of andersom, noemt men dat een herpositioneringscruise. Deze cruises zijn vaak goedkoper, en worden soms in een specifiek thema gehouden.

Themacruises[bewerken]

Sommige cruisemaatschappijen specialiseren zich in themacruises. Er zijn bijvoorbeeld zeil-, of riviercruises. Maar ook opvallendere thema's zoals singlecruises, eindejaarscruises en Disneycruises bestaan. Voor homomannen is er een jaarlijkse cruisevakantie van La Demence.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]