Cryptosporidium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cryptosporidium
Cryptosporidium muris in menselijke feces
Taxonomische indeling
Rijk:Protista
Stam:Apicomplexa
Klasse:Conoidasida
Onderklasse:Coccidiasina
Orde:Eucoccidiorida
Onderorde:Eimeriorina
Familie:Cryptosporidiidae
Geslacht
Cryptosporidium
Tyzzer, 1910[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cryptosporidium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cryptosporidium is een geslacht van kleine parasieten die zeer hevige diarree kunnen veroorzaken. De parasiet is berucht bij aidspatiënten. Het zijn oocysten van 4-6 μm grootte. De parasieten zijn goed te zien in een gemodificeerde Ziehl-Neelsen-kleuring of kinyoun-kleuring. De parasiet komt wereldwijd voor en het reservoir zijn zeer veel diersoorten. De parasiet is bestand tegen veel veelgebruikte desinfectie-middelen, in het bijzonder chloor. Ozon en ultraviolet licht zijn wel effectief.

De parasiet komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en de diarree gaat bij deze patiënten vanzelf over. Een behandeling met antibiotica heeft geen zin, omdat het niet gaat om een bacterie, maar apicomplexe protozoa. Een ORS oplossing wordt vaak toegediend om uitdroging tegen te gaan.

Er zijn diverse Cryptosporidium-uitbraken gemeld, veroorzaakt door besmet drinkwater. De grootste en bekendste uitbraak met Cryptosporidium protozoaire was in 1993 in Milwaukee, waarbij er binnen twee weken 403.000[2] mensen besmet raakten, waarvan er ruim 100, voornamelijk aidspatiënten, overleden.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[3]