Crystal red garnaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Crystal red garnaal
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Crystal red garnaal
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse:Malacostraca
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Onderorde:Pleocyemata
Infraorde:Caridea
Superfamilie:Atyoidea
Familie:Atyidae
Geslacht:Caridina
Soort
Caridina cantonensis
Yu, 1938
Afbeeldingen Crystal red garnaal op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Crystal red garnalen zijn zoetwatergarnalen van het genus Caridina.

Ontdekking[bewerken]

In 1996 ontdekte Hisayasu Suzuki (uit Japan) een rode variant van Caridina sp. tussen de oorspronkelijk zwarte nakomelingen. De garnaal heeft veel aan populariteit gewonnen, zowel in Japan als in de rest van de wereld, en is verder verfijnd geweest door Suzuki en andere kwekers om garnalen te bekomen met bredere witte banden en intenser rood. In Japan worden ze vaak red bee shrimp genoemd.

Verzorging[bewerken]

Ze worden tot 2,5 cm groot en leven in water tot 27 °C, maar gedijen het beste in temperaturen van 20-25 °C met een zuurtegraad tussen 6,5-7.2. De garnalen zijn erg gevoelig voor snelle veranderingen in waterwaarden, in het bijzonder voor stikstofhoudend afval of nitriet. Zacht, licht zuur water is ideaal als leefomgeving voor hen. Ze planten zich voort vanaf de leeftijd van 4,5 en 5 maanden met een lengte van ten minste 2,2 cm. Het geslacht is moeilijk te onderscheiden, en zeker bij jonge garnalen is het bijna onmogelijk.

Gradatie[bewerken]

In gevangenschap gekweekte crystal red garnalen zijn vaak geklasseerd door middel van een kwaliteitsschaal: C (3 witte banden) , A (3 soms 4 witte banden) , S+ (4 witte banden de tiger tooth en v-band) , SS (middelste rode banden zijn korter de: no-entry hinomaru, de double hinumaru en de hinumaru) en SSS (bijna geheel wit de mosura flower en de mosura crown) , waarbij de laatste letter de hoogste gradatie is hoe witter hoe hoger de gradatie en hoe duurder. De gradatie is gebaseerd op de kleur en de verdeling van de patronen, en kan zeer subjectief zijn.