Csopak

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Csopak
Plaats in Hongarije Vlag van Hongarije
Vlag van Csopak Wapen van Csopak
Csopak (Hongarije)
Csopak
Situering
Comitaat Veszprém
Coördinaten 46° 59′ NB, 17° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,98 km²
Inwoners (2001) 1577
(65,76 inw./km²)
Foto's
Díszkút.jpg
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Csopak is een dorp in Hongarije en ligt aan de noordkant van het Balatonmeer en op 15 km van het noordelijk gelegen Veszprém.

Dit dorp met de Bulgaars-Turkse naam werd al door Romeinen bewoond. Nu staan er vakantiehuizen met vaak meerdere verdiepingen. Aan het strand zijn waterbronnen met koolzuurhoudend water, dat vooral door mensen met maag-en galziektes wordt gedronken. Niet deskundig genoeg om iets over de eventuele geneeskrachtige werking ervan te ervaren, geeft men toch eerder de voorkeur aan de wijn van dit dorp: Csopaki-Olaszrizling, een licht-droge witte wijn. Aan het eind van de Kökosporso utca is op de plaats van een vroegere molen een aardig restaurant, de 'Vig Molnár' csárda. In een vroegere watermolen waarvan het molenrad nog steeds draait, is het restaurant (étterem) Málom Csarda, de 'Molen-Csárda' (herberg). Hier speelt bijna elke avond een Hongaars zigeunerensemble. Tegen betaling van de nodige forinten spelen de muzikanten aan de tafels de gevraagde melodieën.

In 1955 werd in de Málom-Csárda, de romantische film, "Meine Liebe Pirroska" gedraaid met de Oostenrijkse actrice Liselotte Pulver en haar film-vader Gustav Knuth. Hij speelde ook de vader-hertog Max van keizerin "Sissi" in de gelijknamige films, die eveneens in 1955 en 1956 zijn gedraaid.