Cuba-amazone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cuba-amazone
IUCN-status: Gevoelig[1] (2017)
Stavenn Amazona leucocephala 00.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht:Amazona (Amazonepapegaaien)
Soort
Amazona leucocephalus
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Psittacus leucocephalus
Afbeeldingen Cuba-amazone op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cuba-amazone op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Cuba-amazone (Amazona leucocephalus) is een papegaaiachtige uit de familie van de papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld (Psittacidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Psittacus leucocephalus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]

Kenmerken[bewerken]

Deze vogel heeft een groen verenkleed met een in het midden wijnrood gekleurde buik. De staart en vleugels vertonen wat blauw. De keel is rozerood gekleurd, terwijl de kop, teugels en oogrand wit zijn. De snavel is wit en de poten vleeskleurig. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 32 cm. Ze kunnen ouder dan 50 jaar worden. De jongen hebben minder duidelijk begrensde zwarte veren en het rood in de buik is eveneens minder intens.

Leefwijze[bewerken]

Deze papegaaien leven in paren of groepjes, nestelen in palmboomgaten (gemaakt door spechten) en in termietennesten die in bomen zitten en voeden zich met zaden, granen, noten, jonge twijgen, bessen, jonge knoppen en fruit. Ze kunnen schade toebrengen aan boomgaarden en plantages. Cuba-amazones zijn van nature zeer agressief en zijn derhalve niet geschikt als huisdier.

Voortplanting[bewerken]

Een legsel bestaat meestal uit 3 tot 5, maar gewoonlijk 4 eieren, die in ongeveer 27 dagen worden bebroed. De jongen verlaten na ongeveer 2 maanden het nest.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in Zuid-Amerika, met name in Cuba in bosland, kalksteen bossen en savannes met palm- en pijnbomen, mangroves en plantages.

De soort telt 4 ondersoorten: