Cuffy (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Cuffy of Kofi was aanvoerder van een slavenopstand van meer dan 2500 slaven in de Hollandse kolonie Berbice (in het huidige Guyana) in 1763. Cuffy was van Akan-afkomst.

Opstand[bewerken]

Op 23 februari 1763 kwamen de slaven in het gebied in opstand onder leiding van Cuffy, Cosala, Accabre, Atta, Akara en Goussari. In die tijd telde de hele kolonie slechts 346 blanken (mannen, vrouwen en kinderen) en 3833 Afrikaanse slaven. Vrijwel alle blanken ontvluchtten hun plantages. Ongeveer veertig van hen vonden de dood.

De opstandelingen hielden het grootste deel van Berbice gedurende tien maanden bezet. Plantages werden verwoest, huizen verbrand en suikermolens onklaar gemaakt. Vanuit Plantage Lilienburg vielen Cuffy en zijn mensen de plantages Magdalenenburg, Juliana, Mon Repos, Essendam, Lilienburg, Elizabeth en Alexandra, Hollandia en Zeelandia aan en namen ze in waarna ze naar Fort Nassau trokken. De mulatten kozen veelal de kant van de blanken. De plantage De Peereboom werd op 3 maart 1763 aangevallen en de hierheen gevluchte blanken gevangengenomen, voordat Cuffy en zijn mensen hun laatste strijd om Fort Nassau planden.

Verdeeldheid onder de rebellen en aanvallen door de Nederlanders leidden er echter toe dat de opstand werd neergeslagen. Akara leidde niet afgesproken aanvallen op Dageraad, op een moment waarop Europese versterking aangekomen was en het Afrikaanse slavenleger leed zware verliezen. Cuffy kreeg een hevig meningsverschil met Akara. Akara werd afgezet en gedwongen te werken tussen de manschappen. Vervolgens sloot Akara een bondgenootschap met Atta tegen Cuffy. Daarna werkte hij samen met de Nederlanders, en nam deel aan de geslaagde aanslag op Accabre die een eind maakte aan de opstand. Kort daarna pleegde Cuffy zelfmoord. De Europese hulptroepen van Barbados en elders heroverden Berbice. Bij de herovering van de kolonie op de slaven kwamen meer dan 1800 slaven om.

De slavenopstand van Berbice was de eerste serieuze poging van een grote groep slaven in Guyana om hun vrijheid terug te winnen. Ook was het de eerste georganiseerde poging van slaven om hun vrijheid te herwinnen in het hele Amerikaanse continent. Ondanks de onderlinge verdeeldheid, en de uiteindelijke nederlaag van de opstandelingen, gaf deze eerste groep Guyanese revolutionairen toch het startschot voor de strijd tegen de koloniale onderdrukking.

Jaarlijkse herdenking[bewerken]

De verjaardag van de slavenopstand van Cuffy, 23 februari, wordt sinds 1970 gevierd in Guyana als 'dag van de republiek'. In het centrum van Georgetown is een monument opgericht voor Cuffy.

Externe links[bewerken]