Culicoides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Culicoides
Culicoides sonorensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde:Nematocera (Muggen)
Familie:Ceratopogonidae (Knutten)
Geslacht
Culicoides
Latreille, 1809[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Culicoides op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Culicoides is een geslacht van stekende muggen behorend tot de familie Ceratopogonidae. De leden van deze familie worden ook wel knutten genoemd, en de verschillende soorten Culicoides worden daarnaast ook wel kriebelmuggen genoemd, hoewel dit woord beter gereserveerd kan blijven voor de familie Simuliidae.

In Nederland en België komen meer dan 100 verschillende soorten voor. In heel Europa leven meer dan 700 verschillende soorten. De muggen komen voor van mei tot augustus. Er zijn Culicoidessoorten die als vector dienen bij de verspreiding van ziekten. Het gaat onder andere om blauwtong en Afrikaanse paardenpest.

Knutten zijn in de regel kleiner dan steekmuggen en komen soms zeer massaal voor. Ze leven in wat vochtiger gebieden; de larven leven soms in het water zoals de meeste muggen maar die van een aantal soorten leven in met water verzadigd veen of zelfs op het land onder boomschors. De larven van soorten die op het land leven zien er meer worm-achtig uit.

Sommige paarden en paardachtigen (bijvoorbeeld ezels) zijn allergisch voor de beet van deze muggensoort. Het veroorzaakt bij hen extra veel jeuk, waardoor ze tegen zowat alles gaan aanschuren. Dit heeft kale plekken tot gevolg, voornamelijk op de rug. Vooralsnog is hier geen afdoende behandeling voor. Het enige wat enigszins helpt, is tijdens de zomermaanden (wanneer de mug actief is) de rug van het paard dagelijks met olie in te smeren om de mug af te weren.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Incomplete lijst van Culicoides: