Cunegonda van Polen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
H. Cunegonde
1224-1292
Święta Kinga.jpeg
Koningin van Polen
Periode 1247-1292
Voorganger Agatha van Vladimir
Opvolger Agrippina van Kiev
Vader Béla IV van Hongarije
Moeder Maria Laskarina van Byzantium

Cunegonda van Polen (Hongaars en Pools: Kinga) (rond 1224Sandecz, 24 juli 1292) was een dochter van koning Béla IV van Hongarije en zijn Byzantijnse gemalin Maria Laskarina. Ze was een zuster van de heilige Margaretha van Hongarije en de zalige Helena van Silezië. Cunegonda huwde in 1239 de latere koning Boleslaus de Kuise van Polen, maar het paar kwam overeen om het huwelijk niet te consummeren.

Het verhaal gaat dat zij voor haar vertrek naar Polen haar ring in een zoutmijn in Hongarije gooide. Bij haar aankomst in Krakau, de toenmalige hoofdstad van Polen, ging de bevolking op zoek naar de ring en vond die in de kloven bij Wieliczka. Volgens de overlevering had de ring haar gevolgd en het zout meegenomen.

Cunegonda besteedde haar tijd aan gebed, zorg voor de armen en versterving. Na de dood van haar man in 1279 trad Cunegonda in bij de Arme Clarissen van het klooster van Sandecz, dat zij zelf voordien had opgericht.

Zij werd in 1690 zalig en in 1999 door paus Johannes Paulus II heilig verklaard. Haar feestdag is op 24 juli. Cunegonda is beschermheilige van Polen en Litouwen.