Behamaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cup (maat))
Ga naar: navigatie, zoeken

De behamaat is een kledingmaat voor beha's. De maataanduiding van een beha bestaat uit een cijfer, dat de lengte van de borstband aangeeft, en een cijfer, dat het volume van de vrouwenborsten aangeeft. Behamaten laten fabrikanten toe om beha's te produceren die goed zitten voor het merendeel van de dragers en maakt het vrouwen makkelijker om de juiste beha te vinden. Er zijn evenwel verschillende maattabellen in omloop. In Nederland is het Europese systeem het meest gehanteerde, terwijl in België de Franse maten domineren.

Band- of omvangsmaat[bewerken]

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Om de maat van een beha vast te stellen is ook de omvang van de ribbenkast van belang. Die wordt gemeten direct onder de borsten. Eveneens wordt de omvang óver de borsten gemeten, de "bustewijdte". Dat wordt gedaan ter hoogte van de tepellijn. Europese beha-maten beginnen bij fabrikanten meestal bij 60 en gaan vaak tot 120 of groter. Dit gaat in stappen van 5. Er zijn ook kindermaten.

Cupmaat[bewerken]

Met de cup of cupmaat wordt de inhoudsmaat van vrouwenborsten bedoeld. Stapsgewijs wordt het volume van borsten uitgedrukt in hoofdletters. De kleinste maat is AA , gevolgd door A, daarna B enzovoort. Er zijn ook tussenmaten voor bijvoorbeeld bredere borsten. Deze kunnen dan met dubbele hoofdletters worden aangeduid.

Naast de cupmaat is ook de pasvorm van belang, omdat elke borst uniek gevormd is. Pasvormen variëren per merk en model. Ook de gebruikte stof kan een belangrijk aspect zijn.

Verschil Cup
10 - 12 cm Cup AA
12 - 14 cm Cup A
14 - 16 cm Cup B
16 - 18 cm Cup C
18 - 20 cm Cup D
20 - 22 cm Cup DD
22 - 24 cm Cup E
24 - 26 cm Cup F
26 - 28 cm Cup G
28 - 30 cm Cup H
30 - 32 cm Cup I
32 - 34 cm Cup J
34 - 36 cm Cup K
36 - 38 cm Cup L